Na dat copieuze kerstdiner van een paar dagen geleden heb je het gevoel dat je
kilo's bent aangekomen, maar dat valt echt wel mee, zeggen voedingsdeskundigen Liesbeth Oerlemans en Martijn Katan. Het is niet die ene zevengangenmaaltijd, het is het gesnaai dat al een maand duurt. En die drankjes die daar steeds bij worden ingeschonken. "Om een kilo aan te komen, moet je ongeveer 7000 calorieën meer
eten dan je verbruikt. Natuurlijk eten we tijdens het kerstdiner wat meer dan normaal en krijg je dus wat extra calorieën binnen, maar dat zijn er geen 7000", zegt Oerlemans, klinisch epidemioloog, tegen s. "Natuurlijk, sommige mensen eten zeven gangen die goed zijn voor 5000 calorieën, maar uiteindelijk word je daar misschien anderhalve pond zwaarder van", zegt Martijn Katan, emeritus hoogleraar voedingsleer aan de VU. Beiden stellen dat het vooral de koekjes, bonbons, snacks en drankjes zijn, die tussendoor worden geserveerd. Oerlemans: "En dat er na het kerstmaal vaak wat kliekjes overblijven, helpt ook niet echt mee." Het goede nieuws: we hoeven van het tweetal niet op
dieet in januari. Katan: "Ga na december weer terug naar je normale dieet, zonder koekjes, oliebollen en glazen wijn bij het eten, dan zak je vanzelf weer terug naar je normale gewicht."