Er is al vier jaar geen regen meer gevallen in grote delen van Somalië en naburige landen. Door de extreme droogte zijn in de Hoorn van Afrika dertien miljoen mensen in gevaar door een ernstig gebrek aan drinkwater en voedsel.
In Somalië zijn 670.000 bewoners op de vlucht vanwege de droogte. Een kwart van de bevolking, circa 4,5 miljoen mensen, heeft dringend hulp nodig.
Puntland is een relatief stabiel gedeelte in het noordoosten van het gevaarlijke Somalië. De terreurbeweging Al Shabaab houdt vooral huis in het zuiden van het land, maar ook in Puntland kun je als buitenlander niet veilig bewegen.
De lokale economie is ingestort doordat er nauwelijks vee meer is om te exporteren. Er is een torenhoge inflatie en benzine is niet te betalen voor de bewoners. Er is hulp nodig, maar er is geen geld. Niet in de hoofdstad Mogadishu, niet in de regio en ook internationaal komt er door 'concurrentie' onder goede doelen weinig geld vrij voor de mensen in Puntland.
Klimaatverandering"Somaliërs hebben altijd droogte gekend en daaraan zal niets veranderen”, vertelt Abdullahi Abdirahman Ahmed van de nationale hulporganisatie Hadma in Garowe. "Maar door klimaatverandering verkeren we nu permanent in een crisis. Vroeger sloegen droogtes iedere tien jaar toe, nu om de drie jaar.”
"We zijn afhankelijk van buitenlandse donoren, maar die vertellen ons dat alle fondsen naar de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne gaan. De Somaliërs zullen sterven en we hebben niets om ze bij te staan. We gaan eraan, alleen God kan ons nog redden.”