Vinexvrouwen, ze hebben goede banen, bloedjes van kinderen en keurige huizen. Maar hun leven is een sleur dus grijpen ze naar de fles. Of je nu naar de suburbs kijkt in de VS of naar Amersfoort-Vathorst, het cliché is overal hetzelfde. In BLOOM Magazine vertelt een aantal Nederlandse vrouwen over hun drankprobleem. "Vanaf dat ik opsta kijk ik uit naar het moment dat de kinderen in bed liggen en ik met een groot glas Sauvignon Blanc op de bank kan gaan hangen." Dat vertelt de 39-jarige Astrid. Ze vervolgt: "Sinds ik een gezin heb lijkt drank veel meer een constante factor in mijn leven te zijn dan tijdens mijn jaren als student. Ik zit bij een ’lees en eet’- clubje, dat draait om eten en bijbehorende drank. Speelafspraakjes van de kinderen? Bij het ophalen komt geheid de fles wijn tevoorschijn. Lunch met vriendinnen? Nooit zonder drank."
Ideaalplaatje Astrid gaat verder: "Ik denk dat heel veel vrouwen opgroeien met een plaatje in hun hoofd van hoe hun familieleven eruit zal gaan zien: Kinderen die ronddartelen, glitters, regenbogen en verse maaltijden die staan te pruttelen in de Creuset pannenset. Dat idee. En dan is het zo ver; die kinderen zijn er. Ze willen je gezonde eten niet, slaan elkaar de hersens in en voor je het weet verdrink je in de realiteit van McNuggets, moddersporen, natte gymkleren en op de bodem van de kliko verstopte knutselprojecten. Een flesje wijn opentrekken staat al snel symbool voor ’Grote Mensen Tijd’. En we weten allemaal dat ‘Grote Mensen Tijd’ iets is waar we naar snakken."
Onvrede Astrid is bij lange na niet de enige, vertelt Marielle Brenninkmeijer, hulpverlener bij Alcoholdebaas.nl. "Er is een hoop onvrede in het leven van vrouwen tussen de dertig en vijftig. Moeilijkheden met de kinderen, het huwelijk, de misschien wel uitgebleven carrière, ouder wordende ouders en het dealen met de eigen veroudering: Wat het ook is, het voelt als snel alsof je dat wijntje verdient. Recente cijfers wijzen uit dat hoger opgeleide vrouwen meer drinken dan lager opgeleide. Het geeft een hoop druk om alle ballen in de lucht te moeten houden."
Stoppen Sommige vrouwen zien zelf ook in dat ze een probleem hebben. Uit schaamte wenden ze zich dan het liefst tot een online hulpverlener. Zo ook Daphne (37). "Ik heb een hoge functie in de medische wereld, als uitkomt hoever mijn drankgebruik ging zal dat heftige consequenties hebben. Ik wil echt wel iets aan mijn probleem doen, maar mijn baan verliezen heb ik er niet voor over. Toch moest er iets gebeuren; Ik kon geen dag zonder." Hetzelfde gold voor Birgit (42), die helemaal gestopt is. "Zolang je goed voor je kinderen zorgt, sex hebt met je man en je huis niet laat verslonzen zal niemand iets over je drankgebruik zeggen en is er dus niets aan de hand. ‘We hebben het nodig’ is de heersende slogan hier op het schoolplein, en daar wordt nog hard om gelachen ook."
Christine (41) woont in een dorp bij Amsterdam in een straat vol grote, vrijstaande huizen. Haar lukt het niet om ermee op te houden. "Mijn drankgebruik nam toe vanaf het moment dat ik thuisblijfmoeder werd. Mijn dag bestond uit verveling en stress. Op een dag besloot ik een wijntje in te schenken rond het middaguur. Dat beviel me wel. Al snel was Tristans middagdutje het startsein voor mijn happy hour. Mijn therapeut zegt dat ik lijd aan ‘situationele depressie.’ Weet je wat mijn depressie triggert? Mijn leven, vanaf het moment dat de kinderen uit school komen."
Bron(nen): Reporters Online