Dat de coronacrisis impact heeft op onze relaties zal nauwelijks een verrassing zijn, maar dat ruim een vijfde van de Britten een relatiebreuk op liefdes- of werkgebied meemaakte het afgelopen jaar is toch opvallend.
De grootste Britse studie tot nu toe naar sociale relaties tijdens de pandemie toont aan dat jongeren meer relationele schade hebben opgelopen dan ouderen. Volgens deskundigen laat het eens te meer zien dat de jonge generaties de grootste slachtoffers zijn van de coronacrisis. Angst voor baanverlies en geldzorgen kunnen een rol hebben gespeeld bij de relatieproblemen net als het gebrek aan sociaal contact buiten het eigen huishouden.
Een kwart van de 70.000 ondervraagden, die 72 weken werden gevolgd, rapporteerde een achteruitgang van de relatie met hun partner en een kwart kreeg moeilijkheden met collega's, blijkt uit de studie van University College London. Meer dan een vijfde (22 procent) ervoer een complete breuk met familie, vrienden, geliefden, collega's of buren.
Onderzoeksleider Elise Paul van UCL stelt in The Guardian dat het rapport 'een gemengd beeld geeft' van de sociale impact van de coronapandemie. "Jongvolwassenen die een verbeterde relatie rapporteren, profiteerden mogelijk van het thuiswerken waardoor ze meer tijd samen konden doorbrengen."
"Aan de andere kant zorgde de stress van de lockdowns, waardoor mensen niemand buiten hun eigen huishouden konden zien, voor slechtere relaties met anderen, met name met familie of vrienden die ver weg wonen."
Bron(nen): The Guardian