Iedereen zou moeten erkennen dat foie gras - gemaakt van een overvette ganzenlever - echt heerlijk is, bijna ongeacht de manier waarop het wordt verwerkt. Maar lastig is wel dat de smaak vaak wordt bedorven door ons geweten, dat opspeelt omdat ons is ingepeperd dat de ganzen worden overvoerd op een manier die neerkomt op marteling. Niet nodig, concludeert een nieuw boek onder de titel The Foie Gras Wars, dat op Salon.com een zeer lovende bespreking krijgt. Het begrip 'oorlogen' uit de titel slaat op de campagne die dierenactivisiten voeren om foie gras verboden te krijgen, met wisselend succes overigens. De auteur van het boek, Mark Caro, begint volgens Salon.com op onbevangen wijze aan zijn onderzoek. Hij gaat bij alle partijen op bezoek, maar gaande weg kan hij niet om de conclusie heen dat er weinig mis is met de delicatesse. Van marteling van ganzen is al helemaal geen sprake. "De gebakken eieren die we eten bij het ontbijt, de kaas die we erop doen en het spek ernaast, ze zijn allemaal geproduceerd op een manier die veel wreder is dan de productiemethodes op een ganzenboerderij." Het probleem is alleen dat de tegenstanders dat niet willen horen, concludeert Salon.com. Zodra iemand het hen wil uitleggen, steken ze hun vingers in hun oren en beginnen ze hard te zingen.
Bron(nen): Salon.com