Eis acht jaar cel in zedenzaak ex-directeur Moam

Samenleving
door anp
maandag, 16 september 2024 om 15:04
bijgewerkt om maandag, 16 september 2024 om 18:12
anp160924159 1

 Het Openbaar Ministerie heeft maandag acht jaar gevangenisstraf geëist tegen ex-Moamdirecteur Martijn N. (36), voor een reeks verkrachtingen, ontucht met minderjarigen en een poging tot zware mishandeling.

N. was een prominente figuur in de Amsterdamse modewereld, die bij het voormalige Moam jong talent koppelde aan bekende ontwerpers. Hij raakte in opspraak nadat 28 mannen hem in 2021 in de NRC en Het Parool hadden beschuldigd van gewelddadig en seksueel grensoverschrijdend gedrag. In januari 2022 hield de politie hem aan. Hij mocht zijn proces in vrijheid afwachten.

Het OM heeft negen aangiftes van zedenfeiten - gepleegd tussen 2011 en 2021 - op de aanklacht gezet. Volgens de officier van justitie ondersteunen de aangiftes elkaar en zijn zij aldus over en weer bruikbaar voor het bewijs. N. zou telkens op min of meer dezelfde manier te werk zijn gegaan. Hij zocht veelal via sociale media contact met vaak jonge, seksueel onervaren jongens van buiten zijn woonplaats Amsterdam. Hij sprak meestal bij hem thuis met hen af, waarbij hij hen overrompelde met seksuele avances, die uitmondden in ruw, dominant seksueel gedrag. De jongens keken tegen hem op en durfden zich vaak niet te verzetten. "Als ze niet meewerkten dan dwong hij ze, mentaal en fysiek waren zij niet in staat tegenwicht te bieden", aldus de aanklager in de onderbouwing van zijn strafeis. "Zijn eigen plezier en genot waren leidend."

Belangrijk

Volgens de officier heeft N. "zijn eigen normen en waarden" gecreëerd. "Ik misbruik jongens niet, ik gebruik ze", zo heeft hij verklaard. Het OM ziet dat anders; N. heeft misbruik gemaakt van zijn positie. "Ook in de wereld van verdachte is het Wetboek van Strafrecht van toepassing."

N. heeft verklaard dat seks heel belangrijk voor hem was en dat hij dominant is geweest, maar hij vindt dat hij geen grenzen heeft overschreden. Volgens het OM beseft hij niet welke impact zijn gedrag op zijn slachtoffers heeft gehad. "Hij ontkent dat hij veel te ver is gegaan en legt het probleem terug bij het slachtoffer." Daardoor krijgen zij "geen enkele erkenning" voor wat hen is overkomen, aldus de officier.

De poging tot zware mishandeling vond plaats in 2015 in de Zweedse hoofdstad Stockholm. N. was daar met een vriend. Een ruzie ontaardde in geweld, waarbij de vriend gewond raakte. Hij heeft verklaard dat hij dacht dat hij doodging toen N. zijn keel dichtkneep.

Woensdag houden de advocaten van N. hun pleidooi.