BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie gaat een apart en algemeen EU-sanctieregime tegen Rusland ontwikkelen. Dat is nodig "vanwege de situatie in Rusland en zijn destabiliserende acties in het buitenland", staat te lezen in de conclusies van de EU-top in Brussel.
Zo'n afzonderlijk Russisch sanctieregime was er nog niet, maar is wel dringend nodig, vinden de EU-leiders. Want de bestaande sancties tegen Rusland zijn juridisch nu steeds beperkt tot ofwel Oekraïne ofwel mensenrechtenschendingen. In het nieuwe sanctieregime kan straks een veel breder scala aan Russische acties worden bestraft, zoals de Russische infiltratie in Georgië of Afrika.
Intussen maakten vrijdag de EU-landen ook de namen bekend van 33 individuen en twee instellingen die worden gelinkt aan de onverwachte dood van de Russische dissident Aleksej Navalny. Deze sancties vallen onder het al bestaande EU-sanctiesysteem voor wereldwijde mensenrechtenschendingen.
Navalny
De EU wil met deze nieuwe sancties de dood van Navalny bestraffen en duidelijk maken dat ze de Russische stromingen steunt die zich hard maken voor democratie en mensenrechten. "We weten dat Poetin geen Rusland is, en Rusland is geen Poetin. We willen doorgaan met de steun aan de Russische burgerbeweging en onafhankelijke stemmen", aldus EU-buitenlandchef Josep Borrell in een toelichting.
Maandag werd al bekend dat de EU-landen aan betrokkenen van de dood van Navalny sancties wilden opleggen. De namen en om hoeveel mensen het zou gaan, werden toen niet onthuld om te voorkomen dat de betrokkenen zich konden voorbereiden. Want van deze mensen en instellingen worden de Europese tegoeden bevroren en zij mogen ook niet meer naar Europa reizen.
De namen zijn nu gepubliceerd in het officiële publicatieblad van de Europese Unie, waarmee de sancties rechtsgeldig zijn. Het gaat onder meer om rechters en cipiers betrokken bij Navalny's detentie, en om twee Siberische gevangenissen waar hij werd vastgehouden.