Financiële deskundigen tonen zich tegenover de Tweede Kamer eensgezind: er moet worden bijgestuurd op de begroting, om te voorkomen dat het tekort te ver oploopt. Besparen is niet alleen voor een gezond huishoudboekje van de overheid belangrijk, maar ook omdat de hoge overheidsuitgaven het tekort aan arbeidskrachten aanjaagt.
De Nederlandse economie heeft zich veerkrachtiger getoond dan verwacht, aldus de experts in een bijpraatsessie in de Tweede Kamer. Na de corona- en energiecrisis herstelde de economie zich snel. "Die zachte landing waarvan velen dachten: too good to be true, die lijken we nu wel te hebben", zei Olaf Sleijpen van De Nederlandsche Bank. Marieke Blom, hoofdeconoom van ING, sprak van een "relatief goed draaiende economie die ons heeft verrast met zijn herstelkracht".
Maar, voegden zij eraan toe, met beperkte groei in het vooruitzicht is het verder verlagen van het begrotingstekort op de middellange termijn belangrijk. Het financiële beeld "gaat verslechteren", aldus Sleijpen. De uitgaven aan zorg, defensie, sociale zekerheid en rentes stijgen sneller dan de economie. Een koerscorrectie op de begroting is dan ook noodzakelijk, stelde hij. Dat vindt ook Diederik Dicou van het Centraal Planbureau (CPB): "Dat de koers verlegd zal moeten worden, is evident."