De mens wordt steeds meer afgeleid, vindt de Rotterdamse filosoof Awee Prins. Dat is niet per se slecht, maar leidt wel tot een nieuwe vorm van verveling, zegt hij in . "Van al die verstrooiing krijgt je een totale informatie overload. Die zorgt voor verzadiging. Je raakt er onvervuld van." De Russische romanschrijver Dostojevski noemde de mens 'het ontevreden dier', en dat is een treffende typering, aldus Prins. "We willen altijd iets anders. Die nieuwe app op je telefoon, een ander huwelijk aangaan, stoppen met je werk en een wereldreis maken, noem maar op. Maar we vergeten dat we onszelf meenemen in dat vliegtuig. We blijven dat ontevreden dier. Als je eindelijk datgene hebt wat je wilde, dan vervult het je veel minder dan je had gedacht."
"We zijn zo gewend aan utopisch denken. Het ligt in onze aard om te verlangen naar een situatie waarin je 'echt' gelukkig zal zijn," gaat de filosoof verder. "Dat zag je bij de Romeinen al. De elite vond de stad saai en vies. Maar zodra ze in hun buitenhuis in de natuur waren, verveelden ze zich daar ook weer te pletter. Het is gewoon nooit goed."
Prins pleit dan ook voor meer 'topisch denken', tegen de tijdgeest in. "We moeten meer leven in het moment, de dingen nemen zoals ze komen. Je moet gewoon minder willen. Accepteer dat als je uiteindelijk de slingers zelf hebt opgehangen, het nog steeds niet altijd feest is."
Bron(nen): Trouw