Frankrijk, dat ongeveer 75% van het totale aanbod van foie gras in de wereld produceert, legt de productie ervan 3 maanden stil. Daardoor komen er ongeveer 9 miljoen minder eenden en ganzen op de markt en dat is goed nieuws voor dierenbeschermers. Die zijn fel gekant tegen de dwangvoeding die de vogels wordt opgelegd om ze mee vet te mesten. Maar de productiestop heeft niets met het dierenleed te maken. In november is de zeer besmettelijke vogelgriepvariant H5N1 ontdekt op een boerderij in de Dordogne. Voor vogels is H5N1 dodelijk. Mensen raken veel moeilijker besmet, maar als dat het geval is, sterft ongeveer de helft. Wie met de vogels werkt, loopt meer risico. De productiestop levert producenten een miljoenenverlies op. De prijs van foie gras, eendenborst en eendenbout gaat vermoedelijk snel omhoog. De Raad van Europa heeft het produceren van foie gras nog niet verboden, maar moedigt landen aan diervriendelijkere productiemethodes te ontwikkelen.
Bron(nen): De Morgen