Brood invriezen is een goede manier om voedselverspilling te voorkomen en altijd vers brood bij de hand te hebben. Hier zijn enkele tips om brood goed in te vriezen:
- Vries het brood zo snel mogelijk in nadat je het gekocht of gebakken hebt. Zo behoudt het brood zijn smaak en textuur beter.
- Snijd het brood in de gewenste porties voor je het in de diepvriezer stopt. Zo kun je makkelijk de hoeveelheid brood ontdooien die je nodig hebt. Bovendien voorkom je dat de korst loskomt van het kruim bij het snijden van het ontdooide brood.
- Verpak het brood goed in een plastic diepvrieszakje of een paraffine-broodzak. Sluit de zak luchtdicht af en voorzie hem van een naam en een datum. Zo voorkom je dat het brood uitdroogt of vriesbrand krijgt.
- Bewaar het brood in de diepvriezer op -18°C of kouder. Het brood is dan nog 2 à 3 maanden houdbaar, maar na een maand begint het wel zijn smaak te verliezen.
- Ontdooi het brood in de koelkast of op kamertemperatuur. Laat het brood in de verpakking zitten om condensvorming te voorkomen. Je kunt ook bevroren sneetjes brood rechtstreeks in de broodrooster stoppen voor een lekkere toast.
- Ontdooi nooit brood in de magnetron, want dan wordt het taai en droog.
- Ontdooid brood mag nooit opnieuw ingevroren worden, want dan verliest het zijn kwaliteit en smaak.