'Hoeveelheid alcohol nu aanpakken'

Samenleving
door anp
vrijdag, 03 oktober 2014 om 5:32
hoeveelheid alcohol nu aanpakken1412307606

AMSTERDAM (ANP) - In de discussie over jongeren en alcohol gaat het meestal over leeftijd, maar het wordt tijd dat het ook over de hoeveelheid drank gaat. ,,Jongeren gaan dan wel later drinken, maar ze drinken ook fors meer dan vroeger. Het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis terecht komt, blijft de laatste jaren onverminderd hoog. Dat is zorgwekkend.'' Dat vindt Marco Brugmans, directeur van VeiligheidNL, die vrijdag op een conferentie over alcohol, gezondheid en beleid, nieuwe cijfers presenteert.

In de leeftijdscategorie van 10- tot 17-jarigen zijn in 2013 3,5 keer zoveel jongeren opgenomen met een alcoholvergiftiging dan 10 jaar geleden, blijkt uit die cijfers. VeiligheidNL heeft het over een zorgelijke ontwikkeling, waarvoor ze nog geen kentering zien.

Brugmans vindt dat gemeenten en ziekenhuizen meer moeten samenwerken om alcoholmisbruik terug te dringen. Volgens Brugmans kunnen afdelingen voor spoedeisende hulp een belangrijke rol spelen door excessief drankgebruik vroegtijdig te signaleren en daardoor mogelijk erger te voorkomen.

Preventiemaatregelen

,,Bij de spoedeisende hulp weten ze heel veel over wat er aan de hand is op lokaal niveau'', aldus Brugmans. ,,Is het een toenemend of een afnemend probleem? Waar komen die jongeren vandaan voordat ze terechtkomen in het ziekenhuis? Zijn ze thuis, in de kroeg of misschien op de sportvereniging zo ontzettend dronken geworden?'' Met deze informatie kan de gemeente dan weer preventiemaatregelen inzetten.

Daarnaast is een bezoek aan de Spoedeisende Hulp afdeling van een ziekenhuis na comazuipen het moment bij uitstek om iemand te doordringen van de ernst van het probleem en richting hulpverlening te krijgen. ,,Mensen zijn op dit soort momenten erg vatbaar voor de boodschap dat het wellicht tijd is om wat aan hun drinkgedrag te doen. De gemeente kan helpen door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat er flyers liggen over verslavingszorg.''