Hongerpandemie: "Als voedseldistributie verstoord blijft, sterven er straks 300.000 mensen per dag"

Samenleving
zondag, 17 mei 2020 om 13:09
hh 354190330

Na corona komt honger. De directeur noodhulp van het World Food Programme Margot van der Velden verwacht een tweede pandemie, niet door corona, maar door voedseltekorten.

Voedseldistributie"Ik zit al twintig jaar in het vak, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt", zegt Van der Velden tegen de NOS. "Door de coronacrisis dreigt een wereldwijd voedselprobleem van ongekende proporties."

De voedseldistributie stokt door lockdowns, dichte grenzen en protectionistische maatregelen. Volgens het WFP zullen er de komende maanden 300.000 mensen per dag sterven van de honger als de distributie verstoord blijft. Door de coronacrisis verdubbelt het aantal mensen in hongersnood van 135 miljoen nu naar 260 miljoen aan het eind van dit jaar.

"Niet het virus zelf, maar de gevolgen ervan maken de grootste slachtoffers in arme landen", zegt ook Ruerd Ruben, hoogleraar impactanalyse van voedselsystemen aan de Wageningen Universiteit. "Wereldwijd is er ruim voldoende voedsel, het komt alleen niet op de juiste plekken terecht."

WerkloosheidMaar niet alleen voedseldistributie is een probleem, er zijn ook miljoenen dagloners die nu geen inkomen hebben. Volgens de ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties, UNDP, dreigt de helft van de banen in Afrika verloren te gaan door de crisis.

Noodhulp-directeur Van der Velden: "Bestaande brandhaarden verergeren en breiden uit. Waar crises normaal gesproken één land of één regio raken, treft Covid-19 nu globaal de kwetsbaarste landen. Van Latijns-Amerikaanse landen als Venezuela, Ecuador en Colombia tot de Westelijke Sahel en Bangladesh. En we zitten nog niet eens op de piek van de crisis."

WUR-hoogleraar Ruben stelt dat Nederland eigenlijk 10 procent van de middelen voor herstel van de economie zou moeten besteden in het buitenland. "Je kunt wel miljardensteun geven aan KLM, maar ze vliegen op 48 bestemmingen in ontwikkelingslanden, van Dar es Salaam in Tanzania tot Bogota in Colombia. We hebben er simpelweg belang bij dat het ook daar goed gaat. Juist onze open economie wordt zwaar getroffen als we niets doen aan het herstel van de talloze verbindingen die we in en met het buitenland hebben."

Bron(nen): NOS