JERUZALEM (ANP) - Ierland, Spanje en Noorwegen erkennen vanaf dinsdag officieel de Palestijnse staat. De drie landen kondigden afgelopen week aan die stap te gaan zetten, tot woede van Israël.
De regeringen in Dublin, Madrid en Oslo hopen op deze manier bij te dragen aan een oplossing voor het Palestijns-Israëlische conflict, dat al tientallen jaren aan de gang is maar sinds 7 oktober weer hevig is opgelaaid door de oorlog in de Gazastrook. Ierland, Spanje en Noorwegen zijn voorstanders van een zogenoemde 'tweestatenoplossing', waarbij een Israëlische en een Palestijnse staat naast elkaar kunnen bestaan.
De drie landen erkennen de Palestijnse staat met de grenzen van voor 1967. Dat betekent dat ze de hele Westelijke Jordaanoever, nu bezet door Israël, als Palestijns grondgebied zien en Jeruzalem beschouwen als de hoofdstad van zowel Israël als de Palestijnse staat. Maar de Ierse, Spaanse en Noorse regering gaven ook aan dat de grenzen zouden kunnen veranderen in onderhandelingen over een definitieve vrede.
De Palestijnse missie in Ierland wordt een echte ambassade en het kantoor van de Ierse gezant op de Westelijke Jordaanoever krijgt dezelfde status.
Wereldwijd zijn er veel landen die de Palestijnse staat erkennen, maar in het Westen is dat nog zeldzaam. Nederland heeft de staat niet erkend en dat is ook nog niet aan de orde, liet een woordvoerder van buitenlandminister Hanke Bruins Slot weten na de beslissing van de drie EU-landen. Nederland is voorstander van de tweestatenoplossing, maar vindt dat die via een politiek proces moet worden bereikt, niet via eenzijdige erkenning.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde de beslissing van Ierland, Spanje en Noorwegen een "beloning voor terrorisme", omdat Hamas zijn land had aangevallen op 7 oktober. Hij heeft de Israëlische ambassadeurs uit die drie landen teruggeroepen voor overleg en de Ierse, Spaanse en Noorse ambassadeurs in Tel Aviv berispt.