Het kabinet is nu niet van plan om nieuwe maatregelen te nemen in de strijd tegen het opkomend jihadisme en het dreigende terrorisme. Tijdens een debat in de Tweede Kamer over de aanslagen in Parijs benadrukte premier
Mark Rutte door te gaan op de weg die afgelopen zomer werd ingeslagen.
Dat betekent onder meer dat het Nederlanderschap sneller zal worden afgepakt van mensen die zich aansluiten bij terroristische organisaties. Ook wordt zoveel mogelijk verhinderd dat
Nederlanders afreizen naar het strijdgebied, onder meer door hun paspoort af te pakken. Reizen ze toch uit en keren ze terug, dan worden ze aangehouden en eventueel vervolgd of ze blijven in het vizier van de opsporingsdiensten.
Fracties die meer wilden, vingen bot. Zo krijgt coalitiepartij VVD niet haar zin om agenten zwaardere wapens te verstrekken en terugkerende jihadisten volgens het oorlogsrecht te vervolgen. Dat is nu niet aan de orde, zei VVD-minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Hij wil wel met de politiebonden en de korpsleiding praten over hun zorgen.
CDA, D66, ChristenUnie en SP maken zich zorgen over het budget van de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD. Die kunnen volgens de oppositie de toegenomen taken niet aan, maar volgens Rutte is dat wel het geval. En als dit zou veranderen, dan zal het kabinet meteen extra middelen vrij maken, beloofde de premier.
Vorige zomer kwam het kabinet met een pakket maatregelen toen bleek dat steeds meer Nederlandse jongeren zich aansluiten bij de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Die is met een gewelddadige opmars bezig om een islamitisch kalifaat te stichten in Syrië en Irak. De wetsvoorstellen daaruit worden uitgewerkt, maar dat duurt volgens de oppositie erg lang.
PVV-leider Geert Wilders kreeg de hele Tweede Kamer én premier Rutte over zich heen na een tirade over de in zijn ogen onbenullige antiterreurmaatregelen. Volgens hem moet de islam worden aangepakt. Hij vindt dat een verderfelijke ideologie die een gevaar is voor Nederland. Het kabinet heeft volgens hem bloed aan zijn handen als er in Nederland een aanslag komt. Rutte verweet Wilders daarop dat die ,,zeer grote woorden'' gebruikte. De premier vindt dat de opmerking niets bijdraagt aan het oplossen van de problemen met jihadisme en terrorisme.