DEN HAAG (ANP) - Het kabinet vindt het niet zijn schuld als ongedocumenteerden op straat terechtkomen als de landelijke financiering voor hun opvang stopt in 2025. Premier Dick Schoof benadrukt dat het de "eigen verantwoordelijkheid is" van de betrokkenen om Nederland te verlaten. Vaak gaat het om uitgeprocedeerde asielzoekers. "Belangrijk is, ze horen niet in Nederland te zijn", zei hij in zijn wekelijkse persconferentie. Dat ze ervoor kiezen om hier toch te blijven is volgens Schoof "niet de schuld van de overheid".
Ook asielminister Marjolein Faber wees eerder vrijdag erop dat mensen zonder verblijfstitel helemaal niet op straat hoeven te komen. Volgens haar kunnen ze contact opnemen met de Dienst Terugkeren en Vertrek van het ministerie van Justitie en Veiligheid en "dan kunnen ze gewoon terug naar hun land van oorsprong. En iedereen die vrijwillig meewerkt, die krijgen we eigenlijk vrijwel altijd terug", meldde ze. Voor een enkeling zou dat volgens haar niet opgaan.
Vijf gemeenten hebben een zogeheten bed-bad-broodvoorziening ingericht om deze mensen op te vangen. Dat is jaren geleden afgesproken nadat een vorig kabinet met coalitiepartners VVD en PvdA destijds hard was gebotst over deze opvang. De VVD wilde van de opvang van mensen zonder verblijfstitel af, de PvdA niet. Aan deze Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) betaalde de rijksoverheid sindsdien jaarlijks ongeveer 24 miljoen euro. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen en Eindhoven dragen zelf ongeveer 6 miljoen euro bij. Het huidige kabinet wil er alsnog vanaf.
De gemeenten en belangenorganisaties waarschuwen voor overlast en onveiligheid als deze mensen geen opvang meer krijgen. Rotterdam heeft als eerste gemeente besloten te stoppen met de LVV-opvang. Amsterdam, Groningen en Utrecht willen de opvang zelf gaan financieren. Schoof zegt dat gemeenten dat zelf moeten weten. "Ze gaan over hun eigen beleid."