Kinderen die uit de verschrikkingen van een oorlog komen, lopen in Ter Apel nog een extra trauma op. Er moet volgens Kinderombudsman Margrite Kalverboer snel iets veranderen, vertelt ze in NRC.
De situatie is onaanvaardbaar, vindt Kalverboer. Minderjarige vluchtelingen worden in het aanmeldcentrum "mentaal verwaarloosd". Er zitten kinderen zonder ouders die langere tijd geen dagbesteding, hulp of aandacht krijgen. Ze verlaten het centrum met meer trauma's dan ze erin komen, aldus Kalverboer.
Ze bracht een bezoek aan Ter Apel, nadat de Groningse burgemeester Koen Schuiling de noodklok luidde. Hij noemde Ter Apel "een beschaafd land onwaardig”.
Er zitten in het aanmeldcentrum in Ter Apel 113 kinderen zonder ouders, voor wie geen enkele begeleiding is. "Geen onderwijs, geen activiteiten, geen hulp: niets. Ze krijgen te eten – en dat is het. Begeleiders vertelden mij dat zij kinderen ’s ochtends niet eens meer wakker maken, omdat er toch niets te doen is.”
Officieel moeten asielzoekers binnen zes dagen kunnen vertrekken naar een betere accommodatie, maar in de praktijk wordt die termijn nooit gehaald. "Een jongen van 16 jaar die in zijn eentje is gevlucht uit Afghanistan, zit daar nu al drie weken. Helemaal alleen, met enorm veel stress. Hij vertelde dat hij vooral een telefoon en horloge mist. Want als hij ’s nachts wakker ligt, heeft hij geen idee hoe laat het is. Hij was totaal gedesoriënteerd.”
Kalverboer: "Zulke jongeren komen uit een situatie van acute stress. Vervolgens stel je ze bloot aan totale verwaarlozing. Wat denk je dat er dan gebeurt? Je verergert hun problemen. Daar is de overheid verantwoordelijk voor.”
Het ergste is volgens de Kinderombudsman dat alle instanties op de hoogte zijn van de problemen, maar dat er niets aan wordt gedaan. Ook omdat er simpelweg geen opvangplekken elders zijn.
Bron(nen): NRC