AMSTERDAM (ANP) - Wetenschappers wereldwijd zijn erg ongerust over klimaatverandering. Uit een nieuw, grootschalig onderzoek onder leiding van de Universiteit van Amsterdam (UvA) komt naar voren dat de meesten van de ruim 9000 gevraagde wetenschappers zich 'tamelijk veel' of 'heel veel' zorgen maken om de klimaatcrisis. Ruim 90 procent vindt dat er nu actie moet worden ondernomen.
De wetenschappers uit alle disciplines stellen dat er "fundamentele veranderingen" nodig zijn in "sociale, politieke en economische systemen om klimaatverandering echt aan te kunnen pakken". Veel vinden dat ook het persoonlijke gedrag van mensen moet veranderen. Een aanzienlijk deel van de wetenschappers heeft hun eigen leefstijl al ingrijpend aangepast, ziet de UvA in het onderzoek: 69 procent rijdt bijvoorbeeld minder auto, 51 procent vliegt minder en 39 procent eet vaker plantaardig.
"Ik hoop dat dit geluid helpt om mensen wakker te schudden en hen ertoe aanzet zich in te gaan zetten. Steeds meer wetenschappers doen dat", zegt Adam Aron, hoogleraar psychologie aan de University of California, in San Diego. Hij is mede-auteur van het onderzoek. Aron stelt dat overheden en bedrijven "loze beloften" doen die bagatelliseren dat er veranderingen nodig zijn om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.
Het onderzoek is maandag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change. De 9000 respondenten komen uit 115 landen. Ze zijn van alle leeftijden en zitten in verschillende wetenschappelijke disciplines.