Lekker biologisch en authentiek: "De stad heeft vaak nogal simplistische ideeën over boeren, en een boel kapsones"

Samenleving
maandag, 14 maart 2016 om 11:00
welingelichtekringen header 1
Moderne stadsmensen eten graag traditionele producten, biologisch uiteraard, het liefst van kleine boertjes, die met het hele gezin met ploeg en melkbus in de weer zijn. Het klinkt romantisch, maar je voedt er geen miljarden monden mee. En je doet de jonge agrarische ondernemer er flink mee tekort. Voedsel- en landbouwdeskundige Louise Fresco vindt dat de consument in de stad een onrealistisch beeld heeft van de hedendaagse voedselproductie. De landbouw kán eigenlijk niet anders dan grootschaliger en technologisch slimmer worden, met een hogere productie, stelt de Wageningse hoogleraar in het Parool. "In 2050 zal twee derde van de wereldpopulatie in steden wonen - op nog geen twee procent van het aardoppervlak. Overal groeit de middenklasse, een groep mensen die niet meer elke dag hetzelfde wil eten, en daarmee groeit ook de vraag naar volume, luxe, diversiteit en voedselveiligheid. Al die mensen moeten worden voorzien door een krimpende, razendsnel vergrijzende boerenstand."
Conservatief "De stad heeft vaak nogal simplistische ideeën over boeren, en een boel kapsones. Voedsel moet er gewoon zijn, in overvloed, divers en veilig, maar tegelijkertijd zijn er allerlei oordelen over de boeren die zorgen dat het er is," aldus Fresco. "Daar zit vaak weinig kennis over de praktijk achter en weinig begrip voor de hardwerkende jonge boer die graag een modern bedrijf wil runnen; eerder een romantisch en conservatief beeld van hoe het boerenleven zou moeten zijn. Ironisch genoeg zijn zo degenen die het meest profijt hebben gehad van de enorme groei van welvaart door wetenschappelijke vooruitgang en moderne landbouw - de hogere middenklassen in de steden - ook degenen die de meeste twijfels hebben over het nut ervan."
Boerenmarkt Het onderbuikgevoel van stedelingen over waarom voedsel 'goed' of 'slecht' is, klopt lang niet altijd, vindt de professor. "Zo zijn tomaten uit moderne kassen die met een hightechsysteem zijn ingepakt eigenlijk op alle gebieden beter voor het milieu dan tomaten die kleinschalig op de volle grond zijn geteeld en op de boerenmarkt verkocht. Komkommers in bioplastic zijn veel langer houdbaar en dus duurzamer dan blote komkommers. En groente in zakjes, voorgewassen en gesneden, gebruikt veel minder water en energie dan wanneer iedereen dat thuis doet."