De Nederlander en zijn lunch, het blijft een lastige combinatie. In vergelijking met andere landen nemen we nauwelijks de tijd voor het middageten. En ja, we eten nog steeds het liefst een bammetje met kaas. Een recente enquête onder de Nederlandse beroepsbevolking wijst uit dat maar liefst 69 procent iedere dag op dezelfde manier luncht: met zijn eigen meegebrachte boterhammen. Met 34 procent staat de salade op de tweede plaats. 18 procent eet tussen de middag een pasta. Maar liefst 40 procent van de respondenten eet achter het bureau. 5 procent werkt zelfs door terwijl ze eten. Voor de enquête, die werd uitgevoerd door onderzoeksbureau YouGov in opdracht van UberEats, zijn 8.058 kantoormedewerkers in Spanje, België, Roemenië, Polen, Zweden, Oostenrijk, Portugal, Nederland en Italië gevraagd naar hun lunchgewoonten. Nederlanders lunchen gemiddeld 34 minuten. Dat is weinig, maar de Polen zijn met 26 minuten nog sneller. Weinig verrassend besteden ze in Zuid-Europa meer tijd en aandacht aan het middageten. De Portugezen spannen de kroon. Zij zijn 59 minuten aan het eten. De Italianen lunchen 53 minuten en de Spanjaarden 45 minuten. Dat Nederlanders weinig aandacht besteden aan de lunch verbaast Susan Aretz, schrijfster van het boek Wat lunchen we vandaag?, niet. Ze zegt in het AD: "Ik maak me er zelf ook schuldig aan. Het heeft te maken met de lunchcultuur: die is er in Nederland niet. Het wordt niet belangrijk gevonden om er tijd voor te maken.''
Foto: Janie Airey/HH Bron: AD