De meeste liquidaties in ons land (83 procent) zijn cocaïnegerelateerd. Vooral in de Randstad is zo'n relatie te leggen. In Noord-Brabant wijkt het beeld af, daar is een deel gerelateerd aan cannabis of synthetische drugs. Van 2016 tot en met 2021 vonden er 57 liquidaties plaats, waarvan de meeste (40 procent) in Noord-Holland, gevolgd door Zuid-Holland (26 procent). Dat meldt de Nationale Politie op basis van interviews met zeventien veroordeelden en onderzoek van de eigen moord- en doodslagcijfers.
Aan het plegen van een liquidatie gaat volgens het rapport een heel traject vooraf, vaak beginnend met spijbelen en dan afglijden richting de criminaliteit. Daders groeien meestal op in een criminele buurt, in een familie met verkeerde voorbeelden, in armoede en met een zucht naar spanning.
Het zijn uitsluitend mannen die liquidaties uitvoeren. Voor die tijd zijn ze al verdacht van gemiddeld 27 strafbare feiten. Hun beweegredenen variëren van wraak, financieel gewin tot erbij willen horen en loyaliteit. Opvallend is dat het merendeel van de liquidaties plaatsvindt binnen de 'eigen groep' en niet bij rivaliserende groepen.