Moslimvrouwen tegen extremisme

Samenleving
zondag, 01 mei 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Tehmina Kazi, directeur van de Britse Moslims voor de Seculiere Democratie (BMSD), gelooft in pluraliteit en diversiteit binnen haar geloof, de islam. Toen ze Usama Hasan verdedigde, de Londense imam die geschorst en met de dood bedreigd werd nadat hij zei dat de evolutietheorie en de Islam heel goed kunnen samengaan, werd ze zelf ook bedreigd. Ondanks dat vindt Kazi het nog steeds een uitdaging om deel uit te maken van een groeiende aantal Britse moslima's die het islamitisch extremisme bestrijden. In opstand komen tegen het extremisme is al niet makkelijk en voor moslima's zeker niet. De aandacht die ze krijgen is ook anders: 'Ze praten altijd over wat je draagt'. Kazi vindt dat vrouwen vrij moeten zijn om te dragen wat ze willen. BMSD is geen vrouwenorganisatie, maar heeft wel altijd vrouwelijke leiders gehad na de oprichting door de columnist Yasmin Alibhai Brown. De campagnes zijn zowel gericht tegen islamitisch extremisme als tegen islamofobie.
De standpunten van Kazi worden gedeeld door Sara Khan (foto) die 2 jaar geleden de organisatie Inspire opzette: 'Het is nogal betuttelend om te zeggen dat moslimvrouwen worden onderdrukt. Geen enkele gemeenschap vindt het prettig om als een stereotiep weggezet te worden'. Khan doet geen moeite om haar frustratie te verbergen als ze ziet hoe in de media gesproken wordt over de hoofddoek. Kahn geeft ook aan waarom vrouwen centraal staan ​​in de strijd tegen het extremisme: 'Vrouwen vormen de normen en waarden van kinderen'. Inspire geeft dan ook workshops om moeders te voeden in de strijd tegen Al-Qaida propaganda en de argumenten van extremisten die hun kinderen mee naar huis nemen.
Er zijn nog meer actiegroepen, zoals de Cheerleaders Tegen Alles, een heterogene groep met een anarchistisch gevoel voor humor. De Cheerleaders hebben informele contacten met de BMSD, maar ook met de English Defence League (EDL), een extreemrechtse anti-islamistische organisatie. Ex-EDL leden die niet meer zo extreem-rechts zijn hebben zich aangesloten bij de Cheerleaders en vormden samen de organisatie The Nice Ones.
Bron(nen): The Guardian