De omikronvariant is nauwelijks tegen te houden. Met 2G krijg je de R niet onder de 1. Sterker nog: het is amper effectiever dan 3G blijkt uit onderzoek van onder meer de TU Delft, waarover RTL Nieuws schrijft.
Samen met UMC Utrecht, Populytics, Erasmus Universiteit Rotterdam en Erasmus MC volgde de TU 3000 Nederlanders van wie er 783 niet zijn gevaccineerd. Ze concluderen dat het 'effect van een coronatoegangsbewijs een stuk lager is door de intrede van de omikronvariant'.
Omdat vaccinatie veel minder goed werkt tegen verspreiding van de omikronvariant, zijn zowel 2G (gevaccineerd of genezen) als 3G (getest, gevaccineerd of genezen) minder effectief. Volgens de onderzoekers kan 2G het reproductiegetal R in het beste geval met 16 procent verlagen. 3G leidt tot 15,3 procent minder besmettingen. Dat is een uiterst klein verschil en daarvoor moet 2G dan overal, ook op school en werk, worden ingevoerd.
1G-beleid, waarbij iedereen zich dus moet laten testen, zou effectiever zijn. Het R-getal zou met 44,9 procent omlaag gaan. Punt is alleen dat voor 1G de testcapaciteit ontbreekt.
De resultaten van het onderzoek zijn naar de Tweede Kamer gestuurd. Politiek verslaggever bij RTL Marieke van de Zilver stelt dat de conclusie 'gevoelig' ligt. "Dat komt omdat 2G-beleid toch een deel van de mensen uitsluit. Als het dan ook nog weinig epidemiologisch effect lijkt te hebben, zullen de twijfelende partijen met dit onderzoek bepaald niet meer zin krijgen zulk beleid in te voeren."
Bron(nen): RTL Nieuws