"Dit is Nederland ten voeten uit", zegt hoogleraar Voedingsleer Martijn Katan in de Volkskrant, over dat Nederlanders 3 tot 4 dagen per week gewoon aardappels, vlees en groenten
eten. "Dit is typisch voor de zwijgende meerderheid." Jongeren eten dan wel liever pasta dan aardappels. Daarna komt de Hollandse pot, gevolgd door een rijstmaaltijd. Vooral blijken jongeren wat lui omdat ze minstens 1 keer per week een kant- en klaarmaaltijd in de magnetron zetten. De grote meerderheid van alle Nederlanders doet dat 1 keer in de 2 weken. De rest van de tijd eten ze klassiek Hollands eten, 2 keer pasta en 1 keer iets met rijst. Met alle buitenlandse invloeden en de populariteit van Surinaams, Indisch en Italiaans eten zou je misschien anders verwachten. Ook de invloed van 'superfoods is niet zo groot: quinoasalades en wokgerechten worden niet erg vaak gegeten. Wel friet, dat wordt ongeveer elke 2 weken geserveerd, meestal op een vaste dag. 1 op de 3 Nederlanders kookt elke dag zelf. De helft beslist op de dag zelf wat er gemaakt gaat worden - woensdag-gehaktdag of vrijdag-visdag zijn nagenoeg verdwenen, nog maar 15% houdt die dagen in stand. Katan vindt '5 á 6 dagen zelf koken' niet reëel omdat mensen vaak sociaal wenselijke antwoorden geven. "Ik zou het lager inschatten, op 4 à 5 dagen. Maar het is hier niet zoals in de VS, waar mensen ongeveer de helft van de tijd hun eten door anderen laten klaarmaken." Het onderzoek naar onze eetgewoonten werd gedaan door de Jumbo onder 1300 mensen. In 2012 trok het Centraal Bureau voor Statistiek ongeveer dezelfde conclusies.