Het afgelopen jaar waren waarschijnlijk 302 miljoen kinderen slachtoffer van seksuele uitbuiting en seksueel misbruik online. Dat stelt het Childlight Global Child Safety Institute van de Schotse Universiteit van Edinburgh, dat maandag voor het eerst een wereldwijde schatting van de omvang van het probleem publiceerde.
Onderzoekers van de Schotse universiteit ontdekten dat het afgelopen jaar wereldwijd één op de acht kinderen slachtoffer was van het zonder toestemming maken, delen of vertonen van seksueel getinte afbeeldingen en video's. Ook vond er volgens het onderzoeksrapport een vergelijkbaar aantal gevallen van uitlokking plaats, zoals ongewenste sexting en verzoeken van volwassenen en andere jongeren aan kinderen om seksuele handelingen te verrichten.
De misdrijven variëren van zogenaamde sextortion, waarbij de dader geld vraagt van slachtoffers om seksueel getinte beelden privé te houden, tot het misbruiken van AI-technologie om deepfake video's en foto's te maken.
Het probleem bestaat wereldwijd. Maar het onderzoek suggereert dat de Verenigde Staten een bijzonder hoog risicogebied is. Eén op de negen mannen daar geeft toe op een bepaald moment kinderen online te hebben misbruikt.
"Kindermisbruik-materiaal is zo wijdverspreid dat bij waakhonden en politieorganisaties gemiddeld elke seconde wel een melding binnenkomt over zulke bestanden", zegt Paul Stanfield. Hij is directeur van het Childlight Global Child Safety Institute. "Het betreft een wereldwijde pandemie die veel te lang verborgen is gebleven. Het komt in elk land voor, het groeit exponentieel en het vereist een wereldwijde reactie."