GRONINGEN (ANP) - Het besluit van de Eerste Kamer om het wetsvoorstel over de definitieve sluiting van het Groninger gasveld voorlopig niet te behandelen, levert nieuwe onzekerheid op voor de bewoners van Groningen. Dat meldt Gronings Perspectief, een onderzoeksgroep van de Rijksuniversiteit Groningen en het Nivel die sinds 2016 de impact van de gaswinningsproblematiek op Groningers bestudeert.
"Het mogelijke uitstel van behandeling van het wetsvoorstel heeft in ieder geval geen gunstig effect op de bewoners", zegt onderzoeksleider Michel Dückers. "Mensen willen duidelijkheid en dat de overheid beloften nakomt."
De onderzoekgroep heeft in verband met het besluit van de Eerste Kamer van dinsdag op woensdag twee rapporten gepubliceerd die eigenlijk donderdag zouden verschijnen. Conclusies uit de onderzoeken zijn dat mensen die meerdere keren schade aan hun woning hadden, een steeds slechtere gezondheid kregen, en dat bewoners sinds 2021 steeds minder vertrouwen hebben in de overheid. Ook heeft de gaswinningsproblematiek veel impact op de vertrouwde omgeving en het sociale netwerk van ouderen, zo concludeerden de onderzoekers op basis van twintig diepte-interviews met die doelgroep. Zo hebben zij onder meer moeite met het afbrokkelen van het sociale netwerk en het wennen aan een tijdelijke woning.
Machteloos
Overigens verslechterde de gezondheid van het hele Groningse onderzoekspanel - bestaande uit 8000 leden van wie bijna de helft een vragenlijst invulde - door de jaren heen, meldt Gronings Perspectief. Maar de groep die meerdere keren werd getroffen door aardbevingsschade voelt zich vaker machteloos, minder hoopvol en veilig en is banger om in de financiële problemen te komen.
Het sinds 2021 dalende vertrouwen in de overheid keldert nog verder aan de start van een versterkingsproces van een huis, meldt Gronings Perspectief. Tegelijkertijd groeit volgens de onderzoeksgroep het vertrouwen in de verantwoordelijke instantie Nationaal Coördinator Groningen bij het begin van zo'n operatie juist wel.