Dichte winkels en restaurants, stille straten en geen kerstmarkten. Oostenrijk ging maandag weer in een strenge lockdown om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Burgers zijn verdeeld over de maatregelen. "Ik ben doodmoe van lockdowns. Ik heb er genoeg van", zei een 42-jarige passant die in Wenen onderweg was naar haar werk.
De bijna 9 miljoen Oostenrijkers hebben sinds maandag weer een geldige reden nodig om hun huis te verlaten. Ze mogen bijvoorbeeld nog wel gaan werken, een stukje wandelen of naar de supermarkt gaan. In hoofdstad Wenen was het op straat rustiger dan gebruikelijk op een maandag.
De maatregelen hebben ook gevolgen voor toeristen. Zo moesten de populaire kerstmarkten sluiten. Gevaccineerde mensen mogen nog wel gebruik maken van skiliften, maar hotels mogen na het begin van de lockdown geen nieuwe toeristen meer ontvangen.
Tegen de plannen bestaat ook verzet. Er demonstreerden afgelopen weekend zo'n 40.000 mensen in Wenen. Een 43-jarige ondernemer klaagde tegenover persbureau Reuters dat de overheid had beloofd dat gevaccineerde mensen weer een normaal leven zouden kunnen leiden. "En dat blijkt nu niet waar te zijn."
De overheid heeft ook besloten tot een vaccinatieplicht, die op 1 februari ingaat. Oostenrijkers krijgen dan een uitnodiging om zich te laten vaccineren. Weigeraars riskeren een boete die kan oplopen tot 3600 euro. Wie later geen boosterprik haalt, kan volgens minister van Grondwettelijke Zaken Karoline Edtstadler een geldstraf krijgen van 1500 euro.
Oostenrijk heeft een vaccinatiegraad van ongeveer 66 procent en dat is volgens de regering schandalig laag. Ook andere landen zien zich genoodzaakt weer hardere maatregelen te nemen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Protestacties van boze burgers liepen de afgelopen dagen in Nederland en België uit op rellen.