OŚWIECIM (ANP) - Tachtig jaar na de bevrijding van Auschwitz reizen veel wereldleiders en prominenten af naar het voormalige vernietigingskamp in Polen om de slachtoffers te herdenken. Onder meer het Nederlandse koningspaar en prinses Amalia zijn aanwezig bij de ceremonie. Ook nog ongeveer vijftig overlevenden worden verwacht.
De herdenking vindt plaats in een tent die voor de toegangspoort van Auschwitz-Birkenau wordt geplaatst. Daar kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog de treinen met gevangenen aan en werden de mensen geselecteerd die direct de gaskamer in moesten. Het museum plaatst tijdens de ceremonie een lege wagon op het spoor, als symbool voor het leed.
De dag begint met kransleggingen en het branden van kaarsjes door mensen die Auschwitz hebben overleefd. Daarna houdt de Poolse president Andrzej Duda een toespraak. Om 16.00 uur begint de herdenkingsdienst in de tent, met onder meer speeches van overlevenden. Daar zullen ook bijvoorbeeld de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, Franse president Emmanuel Macron en de Britse koning Charles aanwezig zijn.
Namens Israël komt minister van Onderwijs Yoav Kisch. Er werd gespeculeerd dat premier Benjamin Netanyahu zou gaan, maar omdat het Internationaal Strafhof een arrestatiebevel tegen hem heeft uitgevaardigd zou Polen verplicht zijn om hem op te pakken. De Poolse regering had Netanyahu gegarandeerd dat dat niet zou gebeuren.
De Duitse nazi's hebben tussen 1940 en 1945 naar schatting 1,1 miljoen mensen gedood in Auschwitz. Dat waren vooral Joodse mensen, maar ook Polen, Roma, Sinti en gevangenen uit de Sovjet-Unie. Toen het Rode Leger het kamp bevrijdde op 27 januari 1945 waren er nog ongeveer 7000 levende gevangenen aanwezig.
De Verenigde Naties besloten in 2005 om 27 januari uit te roepen tot Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust. De herdenking vindt elk jaar plaats, maar in lustrumjaren (om de vijf jaar) zijn de ceremonies groter en komen er meer prominente gasten.