'Patiënten mijden zorg wegens eigen risico'

Samenleving
donderdag, 03 juli 2014 om 12:17
media xl 1460688

Uit een enquête van de Nederlandse Huisartsen Vereniging (LHV) onder ongeveer 1000 huisartsen blijkt dat steeds meer patiënten een doorverwijzing niet opvolgen. Het gaat daarbij vooral om laboratoriumonderzoek, een verwijzing voor psychologische hulp, het maken van een röntgenfoto en fysiotherapie.

Vorig jaar ging het vooral om het niet afhalen van medicijnen. Dit jaar blijkt het meer te gaan om verwijzingen naar het ziekenhuis en het doen van aanvullend onderzoek (46% in 2014, 33% in 2013). De LHV waarschuwt ervoor dat doorlopen met klachten kan leiden tot zwaardere ingrepen.

Van de ondervraagde huisartsen zegt 94% te maken te hebben met patiënten die geen geld hebben om te doen wat de dokter zegt. 4 van de 5 huisartsen maakt het probleem bespreekbaar en zoekt naar alternatieven, zoals een extra controleafspraak.

Voorzitter van het LHV, Van Eijck: "Zorgverleners en zorgverzekeraars moeten patiënten wijzen op de risico’s van zorgmijden. En patiënten moeten hun gezondheid op de eerste plaats blijven zetten. Maar dan moeten we dit als maatschappij wel mogelijk maken. De opkomst van zorgmijden lijkt samen te vallen met de verhoging van het eigen risico van 220 naar 350 euro per jaar in 2013. Ik houd mijn hart vast voor de becijferde verhoging naar 405 euro in 2015. Willen we het probleem van zorgmijden een halt toeroepen, dan moeten we onnodige hoge financiële drempels voor zorg vermijden."

Bron(nen): LHV