Of het nu het onderwijs is, de zorg, de NS of de luchthaven, het is bijna eng, hoe zo ongeveer elke sector door zijn hoeven dreigt te zakken door personeelstekorten.
Vroeger waren er alleen tekorten in de ICT en vooruit, ook in de rest van de techniek was het schrapen, maar nu gaan er - zoals vanochtend - tunnels dicht, vluchten worden gecanceld, er rijden minder treinen, de huisartsen zijn overbelast, net als de leraren, de politieagenten en de beveiligers. Volgens cijfers van Randstad stonden er eind april meer dan 400.000 vacatures open.
Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt aan Tilburg University, spreekt van een ontwrichting van de samenleving. De vergrijzing is een belangrijke oorzaak, zegt hij bij RTL Nieuws. "Zeker in sectoren waar relatief veel oudere mensen werken, die dus binnen afzienbare termijn met pensioen gaan, worden de problemen steeds groter. Denk maar aan de politie."
Joop Schippers, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit Utrecht, denkt dat de bevolking de komende twintig jaar nog wel blijft krimpen, Wilthagen gaat zelfs uit van dertig jaar krimp. Er zijn oplossingen, maar die zijn complex. Je kunt parttimers meer laten werken, maar er is ook een tekort aan kinderopvang. Je kunt mensen uit het buitenland halen, maar er is ook een tekort aan woonruimte. Je kunt meer werk automatiseren, maar in veel sectoren helpt dat niet.
Zowel Schippers als Wilthagen vindt dat we ons meer moeten afvragen welk werk we echt per se nodig hebben. "Wat vinden we echt belangrijk in de samenleving en willen we daar de schaarse mensen inzetten? Als we allemaal vier keer per jaar willen vliegen, dan moeten we zorgen dat mensen bagagesorteerder worden."
Er zijn natuurlijk genoeg sectoren - denk aan de consultancy - waarin mensen niet per se noodzakelijk werk doen. Mogelijk kun je door hogere salarissen te bieden, dezen mensen verleiden om hun bullshit-job te verlaten en de zorg in te gaan, politieagent te worden of treinmachinist.
Bron(nen): RTL Nieuws