Peuters steeds later zindelijk: ouders hebben geen tijd om het ze te leren

Samenleving
zondag, 01 december 2019 om 12:02
welingelichtekringen header 1
Bijna 40 procent van de kleuterleraren heeft kinderen in de klas die nog niet zindelijk zijn. Het gaat om gemiddeld twee kinderen per klas. De leerkrachten zijn daar niet blij mee.
Driekwart van hen geeft aan dat luiers verschonen niet bij hun takenpakket hoort. Ongeveer de helft van de docenten vindt dat het lesprogramma te vaak verstoord wordt doordat kinderen in hun broek hebben gedaan. Dat blijkt uit een enquête van Kantar. Kinderen worden steeds later zindelijk. In de jaren tachtig was een op de elf kinderen nog niet zindelijk in de eerste kleutergroep. Nu is dat een op vijf tot zes.
Jacintha Verhallen, kinderarts in het Franciscus Gasthuis Rotterdam, zei in een eerder interview tegen RTL Nieuws: "Als je kijkt naar de getallen en ze vergelijkt met 30 tot 40 jaar geleden, zijn we inderdaad later zindelijk. Ongeveer zeven tot twaalf maanden later. Een kind is nu gemiddeld zindelijk als het 2,5 of 3 jaar is. 30 tot 40 jaar geleden waren ze 2 tot 2,5 jaar. Kinderen zijn overigens altijd later 's nachts zindelijk dan overdag."
Er zijn meerdere verklaringen. "We denken dat het dragen van de wegwerpluier daaraan heeft bijgedragen. Een plasje trekt zo goed in die luier dat het voor kinderen minder voelbaar is," aldus Verhallen. "Daarnaast is de maatschappij drukker geworden. Veel moeders werken en waar je vroeger als kind één op één begeleiding had van een moeder die zag wanneer je moest plassen, zitten veel kinderen nu op crèches, waardoor de aandacht daarvoor minder is geworden," meent de arts. "Ook denk ik dat veel ouders niet zo door hebben dat zindelijk worden een actief proces is waar je als ouder mee aan de slag moet. Je kunt niet denken: ik wacht af en dan komt het vanzelf wel."
Bron(nen): RTL Nieuws