Het OM onderzoekt de wijze waarop de politie Noord-Nederland onder leiding van Martin Sitalsing vergunningen heeft verleend voor airsoftwapens, meldt het AD. Politiemensen zouden hebben meegewerkt aan valsheid in geschrifte.
Rondlopen met een replica van een kalasjnikov is voor liefhebbers van re-enactment (het naspelen van veldslagen en oorlogen) een droom, maar nepwapens kunnen ook worden gebruikt bij bedreigingen en overvallen. Daarom zijn de regels rond airsoftwapens streng. De politie moet altijd kunnen controleren of de wapens die echt lijken ook alléén worden gebruikt voor legale evenementen.
Des te opmerkelijker is de gang van zaken in het noorden in de afgelopen jaren. Een airsoftclub in Friesland, die in de clinch ligt met de landelijke vereniging en waartegen een aangifte loopt vanwege valsheid in geschrifte, bemachtigde toch een officiële erkenning.
Dat gebeurde onder toeziend oog van politiechef Martin Sitalsing. In plaats van streng op te treden tegen de fraude, die door zijn eigen agenten werd geconstateerd, kreeg de club in augustus een officiële status van minister van Justitie David van Weel, los van de landelijke koepel. Controle door de politie is zo ingewikkelder.
Na herhaaldelijk aandringen van de Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging (NABV) heeft het OM besloten strafrechtelijk onderzoek te doen naar de gang van zaken. Ook doet de politie intern onderzoek naar het handelen van de afdeling Korpscheftaken.