Festivals, etentjes, verre vakanties, in deze tijd missen we vooral het uitbundige leven. Noodgedwongen zijn we thuis en bestaan de geneugten uit een versgebakken appeltaart, een telefoontje naar familie of een boom die in bloei staat. Niet groots, wel genoeglijk, precies waar de Vlaamse hoogleraar en psychiater Dirk de Wachter (59) al jaren voor pleit.
VerwachtingenMagazine Happinez
noemt een paar eenvoudige levenslessen uit zijn laatste boek 'De kunst van het ongelukkig zijn': Streef niet dwangmatig naar geluk, accepteer dat het leven zijn lastigheden kent en zoek de zin van het leven in de verbinding met de ander. “Geluk hangt in hoge mate af van de verwachtingen die je hebt," schrijft De Wachter. "Als we niet krijgen wat we verwachten, zijn we teleurgesteld. We kunnen moeilijk omgaan met tegenslag, we worden er ongelukkig van. Gelukkig willen we zijn. En een beetje gelukkig is niet genoeg.”
Zijn advies: "Bedenk: een gewoon leven is goed genoeg. En accepteer dat een doorsnee leven zijn ongelukkige perioden en verdrietige momenten kent. Die aanvaarden en daarmee leren omgaan - dat is essentieel. De kunst van het leven is de kunst van het ongelukkig zijn.”
Handig voor in deze tijd: “Temper je geluk maar wat. En als je toch gelukkig bent - en dat wens ik je toe! - probeer dan iets te doen voor een ander. Probeer zorgzaam te leven in functie van het geluk van een ander. Het zal je gelukkig maken.”
OpvoedingDe hoogleraar aan de KU Leuven vindt dat we onze kinderen beter moeten voorbereiden op het leven. Hij noemt ze zelfs 'ernstig verwaarloosd', omdat ze geen grenzen krijgen opgelegd en extreem verwend worden. “We neigen in deze tijden naar een pamperingscultuur waarin alle kinderen fantastisch zijn en de ouders denken dat hun kinderen hoogbegaafd zijn. We maakten prinsjes en prinsesjes van hen. Verwenden hen extreem en verwarden dat met liefde. We riepen: ‘Ge kunt alles! Ge mag alles! Als het maar leuk is! Als ge maar gelukkig wordt! Ge kunt alle studies van de wereld doen! Alle jobs krijgen!’ Maar dat is natuurlijk helemaal niet waar. Die vrijheid is een illusie. De maakbare leukigheidswereld die ze is voorgespiegeld, bestaat niet. Het paradijs is niet op aarde.”