CAPE CANAVERAL (ANP) - Een commerciële ruimtereis die moet uitmonden in de eerste ruimtewandeling door een burger, is dinsdag begonnen. De raket met vier mensen aan boord steeg op vanaf ruimtebasis Cape Canaveral in Florida.
De vlucht heet Polaris Dawn. Aan boord is onder anderen zakenman Jared Isaacman (41), die de missie van ruimtevaartbedrijf SpaceX betaalt. Zijn reisgenoten zijn Kidd Poteet (50), Sarah Gillis (30) en Anna Menon (38). De lancering had ongeveer twee weken vertraging opgelopen. Eerst was er een heliumlek in een leiding van het lanceerplatform die aan de raket wordt vastgemaakt. Daarna was het weer rond de lanceerbasis te slecht om op te stijgen.
Na vertrek komt het ruimteschip in een ovale baan rond de aarde. Op zijn verste punt is de afstand tot de aarde ongeveer 1400 kilometer. De laatste keer dat mensen zo ver weg de ruimte in gingen, was bij de laatste maanmissie in 1972. Bovendien zijn nog nooit vrouwen zo ver de ruimte ingegaan.
Ruimtetoerisme
Op donderdag, de derde dag van de vlucht, moeten Isaacman en Gillis uit het vaartuig stappen en een ruimtewandeling uitvoeren, als eerste burgers ooit. Hun uitstapje in het luchtledige duurt hooguit een kwartier. SpaceX heeft daarvoor speciale ruimtepakken ontworpen.
Sinds de eerste ruimtewandeling in 1965 hebben honderden mensen hun ruimteschip verlaten voor een ruimtewandeling, bijvoorbeeld bij ruimtestation ISS. Dit waren allemaal professionele en getrainde astronauten. Als het aan ruimtebedrijf SpaceX ligt, krijgen ook burgers die gelegenheid, de volgende stap in het opzetten van ruimtetoerisme. Elon Musk, eigenaar van SpaceX, wil zulke toeristische vluchten verkopen aan gewone mensen die veel geld over hebben voor een buitenaardse ervaring. SpaceX concurreert daarin met Blue Origin van Jeff Bezos en Virgin Galactic van Richard Branson.
Isaacman is de oprichter van betaaldienst Shift4. In 2021 maakte hij ook een commerciële ruimtevlucht. Die missie, Inspiration4, was de eerste missie met alleen burgers aan boord. Isaacman en drie anderen waren toen ongeveer drie dagen in een baan rond de aarde.