Ze zijn een van de rijkste en gelukkigste volkeren ter wereld. En dat komt omdat ze investeren in mensen.
Zwitserland investeert meer in de gezondheid, opleiding en het talent van haar inwoners dan welk land ter wereld dan ook. Dat heeft geresulteerd in een innovatieve en competitieve economie met een gelukkige en gezonde bevolking.
Wat kunnen we leren van dit idyllische Alpenland?
Zwitserland heeft een geweldige
gezondheidszorg, zo ongeveer de beste ter wereld zelfs. En dat tegen extreem lage prijzen. Het land spendeert het minst aan gezondheidszorg in de hele westerse wereld: 2,7 procent van het nationaal inkomen. Nederland gaf in 2012 15,4 procent van het BNP uit aan gezondheidszorg en welzijnszorg.
De Zwitsers zijn niet alleen heel gezond, ze zijn ook het op twee na gelukkigste volk ter wereld. Depressiviteit komt heel weinig voor. Daarentegen scoren ze wel vrij hoog als het gaat om stress.
Het land investeert in het allerbeste
onderwijs. De basisscholen zijn de beste ter wereld, net als de managementopleidingen. Met wis- en natuurkunde staan ze op de vijfde plaats wereldwijd.
Ze hechten veel waarde aan innovatie en talentontwikkeling. Wat betreft innovatie, on-the-job-training, talent aantrekken van buitenaf en door de overheid gefinancierde trainingen, scoren ze het beste ter wereld. Ook stimuleren ze het opstarten van een bedrijf. Het overgrote deel van de Zwitserse economie bestaat uit midden- en kleinbedrijf.
Ze hebben een omgeving gecreëerd waarin mensen kunnen presteren. Daarbij houden ze zich aan de gouden regels voor concurrentievermogen: produceer, diversifieer, exporteer, investeer in infrastructuur, zorg voor goed onderwijs, steun kleine en middelgrote bedrijven, handhaaf fiscale discipline en bovenal zorg voor een goede sociale cohesie.