Nederland houdt vast aan de eis de komende zeven jaar hetzelfde te betalen aan de EU als de afgelopen zeven jaar. '"Wij zijn bereid bij te dragen, rekening houdend met inflatie en economische groei, dat is logisch", aldus premier Mark Rutte na afloop van een werkdiner in Brussel met EU-president Charles Michel. "Wij zijn een rijk land en het is ook goed om te investeren in armere landen want daar profiteren wij van. Maar er zijn grenzen."
Michel ontvangt deze week elke dag meerdere regeringsleiders in de hoop op een speciale top op 20 februari een akkoord te kunnen sluiten over de Europese meerjarenbegroting (MFK) van 2021 tot en met 2027. De opvattingen van de lidstaten over de hoogte en invulling daarvan lopen sterk uiteen. De EU-president heeft de leiders opgeroepen bereid te zijn tot compromissen. "Michel probeert ruimte te vinden. Dat vind ik ingewikkeld. Ik denk niet dat het is gelukt", zei de premier, die het "zwak" zei te vinden om vooraf al te dreigen met een veto. De Oostenrijkse kanselier Sebastien Kurz deed dat zaterdag wel.
Nederland vormt samen met Denemarken, Oostenrijk en Zweden de groep zuinigste lidstaten. Zij willen de uitgaven beperken tot 1,00 procent van het totale EU-inkomen, wat op grofweg 1000 miljard euro in zeven jaar neerkomt. Rutte wil ook inzetten op modernisering van de begroting.
Michel heeft niet gezegd hoe lang de top gaat duren. In Brussel wordt gerekend op een of meerdere nachten doordraaien. Rutte zei bereid te zijn "zo lang te blijven als nuttig is". Hij was echter niet optimistisch dat het nu al zal lukken.