Wintersport levert altijd al de meeste ongelukken en kwetsuren op van alle volkssporten. Jaarlijks vliegen gipsvluchten af en aan om vakantiegangers die hun been hebben gebroken thuis te brengen. Maar wintersport wordt door de klimaatcrisis steeds gevaarlijker.
Het aantal meldingen van skiongelukken ligt dit jaar al 10 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Door te weinig sneeuw en slechte pistes is het risico op een lastige plaats, volgens alarmcentrale Eurocross.
Door het warme weer ligt voornamelijk de pistes met slechte sneeuw. Het aantal ongevallen kan nog fors oplopen, zegt een bevestigd van Eurocross, afwisselend de voorjaarsvakantie nog niet is afgelopen. "We zien vooral breuken, knieletsel en kapotte kniebanden. Dit soort letsel doet zich vooral voor bij papsneeuw."
Jaarlijks ontvangen Eurocross Assistance Gemiddeld 1600 meldingen over ongevallen op de piste. Uit onderzoek van Eurocross blijkt dat 80 procent van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijke pistes en omstandigheden kiezen die niet verbonden zijn bij hun werkelijke niveau. Skiërs die zichzelf ervaren als bestempelen, lopen het grootste risico op ernstig letsel.
Eurocross doet ruim tien jaar onderzoek naar wintersportletsel. Daaruit blijkt dat vooral mannen hun eigen kunnen overschatten: 90 procent tegen 64 procent van de vrouwen.
1. **Knieblessures**: Voorbeelden zijn verdraaide knieën, gescheurde kruisbanden, of een knieschijf uit de kom. Vrouwen lopen vaker een blessure aan de knie op dan mannen; 44% van de vrouwen tegenover 23% van de mannen.
2. **Schouderblessures**: Vooral bij mannen komen schouderblessures vaak voor, met een percentage van 24,5%. Dit kan variëren van kneuzingen tot breuken en ontwrichtingen.
3. **Hoofdletsel**: Hoofdwonden vormen 11% van de blessures. Het dragen van een helm is de beste bescherming tegen ernstig hoofdletsel.
4. **Letsel aan de romp**: Meer dan 9% van de wintersporters loopt letsel op aan het bovenlichaam. Dit kan variëren van kneuzingen tot ernstigere interne verwondingen.
5. **Heupen en dijen**: Blessures in dit gebied komen ook voor, hoewel minder frequent dan knie- en schouderblessures.
6. **Onderbenen**: Inclusief breuken en verstuikingen, vooral door het gebruik van moderne skibindingen en skischoenen.
7. **Skiduim**: Een specifieke blessure die veel bij skiërs voorkomt, veroorzaakt door het vasthouden van de skistokken tijdens een val, wat kan leiden tot een scheur in het gewricht tussen het middenhandsbeentje en het eerste kootje van de duim].