Leden van de Socialistische
Partij kunnen zaterdag hun partijvoorzitter Jan Marijnissen uitzwaaien. De 63-jarige Marijnissen geeft in Utrecht op het 21e congres van de partij het stokje na 27 jaar definitief over aan zijn opvolger. Het congres moet die nog kiezen.
Voor het voorzitterschap zijn twee kandidaten: Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen en Ron Meyer, vakbondsbestuurder en SP-afdelingsvoorzitter in Heerlen. Meyer is voorgedragen door het partijbestuur. Gesthuizen neemt het tegen hem op. Tegelijk worden ook de leden voor een nieuw partijbestuur gekozen.
De SP vloeide in 1972 voort uit een kleine marxistische communistische partij en viel op door het voeren van acties en het verzet tegen de politieke situatie. Het activisme bleef en de partij groeide in de jaren tachtig flink door. In 1986 waren er zo'n veertig raadsleden, in 1994 al 126.
In 1988 werd Marijnissen als partijvoorzitter de drijvende kracht achter de partij. In mei 1994 kwamen Marijnissen en Remi Poppe voor de SP in de Tweede Kamer.
In 2006 behaalde de SP 25 Kamerzetels en werd de derde partij van het land. Toch leidde dat niet tot kabinetsdeelname. Het CDA koos voor PvdA en ChristenUnie.
In juni 2008 stopte Marijnissen als fractievoorzitter en in 2010 verliet hij de Tweede Kamer. Maar hij bleef partijvoorzitter. Agnes Kant was hem in de fractie opgevolgd, maar droeg het stokje na een verkiezingsverlies in 2010 over aan Emile Roemer. Hij is nog steeds de politiek leider.
De SP heeft nu vijftien Tweede Kamerzetels, negen in de Senaat en twee in het Europees Parlement.