Per seconde worden er in Europa 60 lijntjes cocaïne gesnoven, blijkt uit cijfers van het Trimbos-instituut. Het overgrote deel daarvan komt via Nederland binnen.
In de havens van Antwerpen en Rotterdam komt de meeste coke binnen. Simpelweg omdat het tussen de miljoenen containers lastig zoeken is. Toch wist de politie in de twee grootste havens van Europa 74.000 kilo te onderscheppen. Wereldwijd wordt er 2 miljoen kilo cocaïne geproduceerd per jaar, schrijft Europol in haar
jaarrapport.
"Dat Nederland zo populair is voor de distributie van drugs is niet gek. Dat is al jaren zo", zegt Tom Blickman van het Transnational Institute. "Criminelen liften gewoon mee op de normale stroom van goederen. Nederland heeft daar een prachtige infrastructuur voor."
Het is zelfs zo dat drugs soms via Spanje Europa binnenkomen, in Nederland worden verhandeld en weer terug gaan naar Spanje. Behalve importeur is Nederland dus ook een belangrijk distributieland. Slechts 10 procent van alles wat er binnenkomt wordt in ons land gebruikt. De rest gaat naar elders in Europa.
Volgens drugsonderzoeker Blickman kunnen we weinig doen aan de drugshandel in Nederland. "Inmiddels kunnen we stellen dat de war on drugs niet werkt. Bovendien, wat maakt het uit? Als wij beter controleren komt de drugs binnen via andere havens. Wat voor Nederland bestemd is, komt in Nederland. Het is als een waterbed: je kunt wel duwen, maar dan komt het ergens anders boven," klinkt het somber.