Steeds meer Nederlanders vestigen zich op de Caribische eilanden

Samenleving
door anp
dinsdag, 22 december 2015 om 5:36
caribische eilanden in trek1450759452
Nederlanders vestigen zich graag in de voormalige Antillen. In de afgelopen jaren zijn er meer 'Hollanders' naar Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba verhuisd dan andersom. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde dat dinsdag. De dienst heeft niet uitgezocht waarom de Nederlanders verhuizen. Mogelijk gaan ze voor hun werk naar de Caraïben.
Tussen 2010 en 2014 zijn ongeveer 3400 mensen van Nederland naar de 'gemeenten' Bonaire, Sint-Eustatius en Saba verhuisd. Ongeveer de helft (1747) was autochtoon Nederlands. Iets minder dan de helft was van Antilliaanse herkomst. Daar staat tegenover dat ongeveer 2500 mensen van de drie eilanden naar Nederland verhuisden, onder wie bijna duizend autochtone Nederlanders.
De eilanden zijn vooral in trek bij Nederlandse twintigers. ,,Dat zijn mensen die de wereld willen verkennen, hun eerste banen krijgen’’, zegt CBS-hoofddemograaf Jan Latten. Maar ook opvallend veel veertigers verkassen naar Caribisch Nederland.
Jongeren
Daarnaast verhuisden ongeveer 7500 autochtone Nederlanders naar Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, terwijl bijna 7000 terugkeerden. Maar bij die landen zijn er vooral veel jongeren die naar Nederland vertrekken. Tussen 2010 en 2014 kwamen 16.000 mensen die op de eilanden zijn geboren, naar Nederland. De meesten kwamen hier om een opleiding te volgen.
De Nederlandse Antillen werden in 2010 opgeheven. Curaçao en Sint-Maarten werden toen autonome landen binnen het Koninkrijk. Aruba was dat al. Bonaire, Sint-Eustatius en Saba werden bijzondere gemeenten. Van de drie is Bonaire het grootst. Het eiland is iets groter dan Goeree-Overflakkee en heeft ongeveer 15.000 inwoners. De 3000 Statianen (inwoners van Sint-Eustatius) wonen op een eiland dat iets kleiner is dan de gemeente Leiden. Saba, het kleinste eiland, is iets groter dan Urk en heeft 2000 inwoners.