Geen tv, maar studieboeken. De kans op recidive is namelijk een stuk kleiner en de kans op werk een stuk groter als gevangenen tijdens hun gevangenisstraf een opleiding volgen.
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat gevangenen die een opleiding volgen in de gevangenis 43% minder kans hebben om terug te vallen in hun oude gedrag. Als ze een beroepsopleiding hebben gedaan, krijgen ze daarna 28% vaker een baan. De uitkomsten zijn gecorrigeerd voor motivatie en andere factoren.
Ook is uitgerekend dat educatie in de gevangenis geld oplevert. Voor elke 75 cent die wordt geïnvesteerd wordt ruim 2,5 euro bespaard in de eerste drie jaar na vrijlating. De opleidingskosten bedragen ruim 1100 euro per gevangene, terwijl gevangeniskosten bijna 7000 euro minder zijn voor een opgeleide gevangene versus een gevangene die geen opleiding heeft gehad.
In Nederland is er sindskort een promotie- en degradatiesysteem in de gevangenis. Het moet gevangenen stimuleren tot studie en moeilijker werk. Eerder moesten ze allemaal 20 uur per week eenvoudig werk doen voor 78 cent per uur. Nu kunnen ze meer verdienen als ze beter hun best doen. Het idee is dat een gevangene zo meer verantwoordelijkheid krijgt, net als in het echte leven. Ook hebben gevangenen tegenwoordig een pc (zonder internet) in hun cel, zodat ze zelfstandig kunnen leren. In feite is het een bezuiniging. Zo zijn er minder leraren nodig. Dat lijkt in het licht van dit onderzoek dus niet zo'n goed idee. In Nederland daalt het recidivecijfer sinds enkele jaren, maar het bedraagt nog altijd 50%.
Bron(nen): Eurekalert