Super Tuesday toont ook politieke valkuilen voor Trump en Biden

Samenleving
door anp
woensdag, 06 maart 2024 om 9:17
bijgewerkt om woensdag, 06 maart 2024 om 9:22
anp060324074 1

Super Tuesday bracht voor rivalen Joe Biden en Donald Trump niet alleen goed nieuws. Het wordt inmiddels als vrijwel onvermijdelijk gezien dat ze het weer tegen elkaar mogen opnemen bij de presidentsverkiezingen in november, maar de voorlopige uitslagen bij de voorverkiezingen brengen volgens Amerikaanse media ook zwakke plekken aan het licht.

Republikein Trump (77) en Democraat Biden (81) domineren de voorverkiezingen al sinds het begin. De president kreeg dinsdag zijn eerste nederlaag te verduren, in het kleine Amerikaans-Samoa. Hoewel Trump en Biden nog niet genoeg overwinningen hebben geboekt om zich te laten uitroepen tot officiële presidentskandidaat van hun partij, wordt dat in de VS gezien als een kwestie van tijd.

'The Trump and Biden rematch is on' (De revanchewedstrijd van Trump en Biden gaat door), kopte NBC News. De uitslagen van de voorverkiezingen worden in de VS nog wel minutieus bekeken om meer zicht te krijgen op de sterke en zwakke kanten van de twee rivalen in aanloop naar de landelijke verkiezingen die in november worden gehouden. Er wordt rekening gehouden met een nieuwe nek-aan-nekrace in november.

Zorgelijke signalen

Een van de staten waar het spannend kan worden is North Carolina. Trump won daar in 2020 maar nipt van Biden. De oud-president kreeg er dinsdag bij de voorverkiezingen zo'n 75 procent van de stemmen. De Republikeinse rivaal van Trump, Nikki Haley, bleek veel populairder onder kiezers die tot het politieke midden worden gerekend. Hun stem was niet doorslaggevend bij de Republikeinse voorverkiezing, maar dat kan anders liggen bij presidentsverkiezingen. Dan is alleen de steun van de traditionele achterban van Trump mogelijk niet voldoende om hem aan een overwinning te helpen.

Ook voor Biden waren er zorgelijke signalen op Super Tuesday. In Minnesota stemde volgens voorlopige uitslagen ongeveer een op de vijf kiezers op geen enkele kandidaat. Dat was volgens de krant The New York Times kennelijk een nieuwe protestactie tegen zijn steun voor Israël. Eerder vinkte in Michigan zo'n 13 procent van de Democratische kiezers het vakje 'uncommitted' aan. Het is onduidelijk wat dergelijke ontevreden kiezers in november gaan doen, maar als ze massaal thuis blijven zou dat Biden de verkiezing kunnen kosten.