DEN HAAG (ANP) - Agent Bilal A. is dinsdag door de rechtbank Den Haag veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur voor computervredebreuk. De Haagse agent heeft niet-werkgerelateerde informatie opgezocht in computersystemen van de politie. Hij heeft hiermee inbreuk gemaakt op de privacy van de personen die hij heeft opgezocht, aldus de rechtbank. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie.
A. zocht op kentekens, telefoonnummers en BSN-nummers, ook buiten de regio waar hij werkte. De meeste bevragingen waren in de familiesfeer, bijvoorbeeld van kentekens in de straat waar zijn schoonouders wonen. De hoofdagent zei tijdens de behandeling van de zaak dat hij nooit ongeoorloofde bevraging in de politiesystemen heeft gedaan, ook niet die hij buiten werktijd deed. "Ik ben 24 uur per dag agent, daar ben ik heel zwart-wit in", zei hij begin deze maand in de rechtbank. Het gaat om zoekslagen tussen maart 2019 en mei 2020. "Ik heb veertien dienstjaren. Ik heb honderden, duizenden, misschien wel een miljoen bevragingen gedaan. Ik kan me ze echt niet meer allemaal herinneren, zeker niet als het om jaren geleden gaat."
Volgens de rechtbank heeft A. "niet aannemelijk gemaakt" dat de zoekslagen noodzakelijk waren voor de uitoefening van zijn functie. "Hiermee heeft hij inbreuk gemaakt op de privacy van de personen die hij heeft opgezocht", de rechtbank is daarom van oordeel dat de verdachte "de grenzen van zijn bevoegdheid om politiesystemen te raadplegen te buiten is gegaan".
De 36-jarige A. was te zien in de documentaire De Blauwe Familie uit 2022. Hierin stelden zes agenten met een migratieachtergrond aan de kaak dat ze werden gediscrimineerd, uitgesloten en gepest door politiecollega's. Eerder dit jaar werd iemand die ook in de documentaire te zien was, veroordeeld tot veertig uur voorwaardelijke werkstraf. Hij zocht voor privédoeleinden van 281 personen informatie op in politiesystemen.