Taiwan vraagt steun in aanloop bezoek Nederlandse Kamercommissie

Samenleving
door anp
maandag, 09 september 2024 om 10:46
anp090924108 1
DEN HAAG (ANP) - Taiwanese parlementariërs van de regerende DPP hebben in een gesprek met leden van de Tweede Kamer maandag om steun gevraagd in de strijd met China. Een Nederlandse delegatie brengt in oktober een bezoek aan Taiwan dat door China wordt gezien als een afvallige provincie.
"We kijken uit naar het bezoek", zei Hung-Lu Chang, voorzitter van de Taiwan-Duitsland Parlementaire Vriendschap Groep. Hij hoopt dat Nederland zijn land wil helpen lid te worden van internationale organisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hij hoopt dat Den Haag op het internationale toneel zijn steun voor Taiwan zal uitspreken. Ook wil Taiwan graag toetreden tot een aantal internationale economische verdragen.
Nederland ziet de Volksrepubliek China als enige vertegenwoordiger van China. Maar de steun in de Tweede Kamer voor Taiwan is de afgelopen jaren toegenomen. Vorig jaar was de eerste keer dat een Taiwanese parlementaire afvaardiging een bezoek aan de Tweede Kamer bracht.
Halfgeleiders
De Commissie Buitenlandse Handel gaat in de herfst naar Taiwan. Eigenlijk zou die vorig zomer al gaan, maar de val van het kabinet zette daar een streep door. Dergelijke bezoeken vallen vaak slecht bij de regering in Beijing. Omdat de commissie Buitenlandse Handel gaat en niet de commissie Buitenlandse Zaken is de verwachting dat de Chinezen er minder zwaar aan zullen tillen.
Chang wees ook op de sterke band die tussen Taiwan en Nederland bestaat als het gaat om halfgeleiders. Het Nederlandse ASML en het Taiwanese TSMC zijn wereldspelers op dat vlak. De Taiwanezen merkten tijdens een bezoek aan Duitsland dat er zorgen zijn over de veiligheid van de halfgeleidersector, zei Sun-Han Hung, die lid is van de commissies Buitenlandse Zaken en Defensie van het Taiwanese parlement. China probeert als het gaat om halfgeleiders steeds meer zijn zin door te zetten, zei hij. Het is daarom belangrijk dat Nederland en Taiwan samenwerken, aldus de Taiwanezen. Ook zou Nederland in de Europese Unie zich met gelijkgestemde landen sterk kunnen maken voor Taiwan, aldus Hung.
Gevechtsvliegtuigen
De Chinese leider Xi Jinping voerde de afgelopen jaren de druk op Taiwan op. De "hereniging" van Taiwan met de Chinese Volksrepubliek op het vasteland is onvermijdelijk, verklaarde de communistische leider nog eind vorig jaar. Al langer schenden Chinese gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen het Taiwanese territorium. De Taiwanese regering wil daarom meer geld uitgeven aan de krijgsmacht, zei Hung.