DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is er groot voorstander van dat asielzoekers meer mogen werken. "Voor de samenleving en voor de asielzoekers zelf zou het heel goed zijn als ze aan het werk gaan", zei de bewindsvrouw. Besluiten over het verder wegnemen van belemmeringen laat ze echter aan een nieuw kabinet over.
SEO Economisch Onderzoek meldt vrijdag dat het de Nederlandse samenleving fors geld kan opleveren als asielzoekers dezelfde werkmogelijkheden krijgen als Oekraïense vluchtelingen. Ze dragen dan onder meer bij aan de kosten van opvang, integreren sneller en doen later als statushouder minder vaak een beroep op de bijstand. Ook zijn ze gezonder en gelukkiger. De onderzoekers adviseren een aantal van de huidige belemmeringen weg te nemen.
Dit onderzoek bevestigt het beeld uit eerdere onderzoeken, zei Van Gennip. "Er zijn veel zaken die asielzoekers tegenhouden om te werken. We willen graag dat asielzoekers en statushouders werken." De grootste belemmering, de zogeheten 24 wekeneis, is al geschrapt. Die hield in dat asielzoekers maar 24 van de 52 weken per jaar in Nederland mogen werken. "Dat helpt. Je ziet in de cijfers terug dat al meer asielzoekers werken dan voorheen, dus dat is goed nieuws."
Wachttermijn blijft 'nodig'
Een van de andere belemmeringen die SEO signaleert, is de wachttermijn voor asielzoekers. Nu moet de asielaanvraag minstens zes maanden in behandeling zijn voordat een asielzoeker aan het werk mag. "Dat vind ik best een redelijke termijn. Die kan een beetje korter, een beetje langer, maar je hebt wel een wachttermijn nodig."
Van Gennip wil de tewerkstellingsvergunning voor werkgevers handhaven, maar ze gaat wel kijken of die "lichter moet". Om zo'n vergunning te krijgen moet een werkgever nu checken of en hoe lang iemand in de asielprocedure zit en of de asielaanvraag is afgewezen. Afgewezen asielzoekers mogen niet werken, maar moeten Nederland verlaten.