Vergrijzende recherche is groot probleem: “Heel erg zorgelijk, dit is gewoon een braindrain”

Samenleving
dinsdag, 12 maart 2024 om 9:57
anp 458115005
Er is een groot tekort aan mankracht bij de politie – onder andere veroorzaakt door de vergrijzing - en dat probleem zal nog jaren voortduren. Vooral bij de recherche is het probleem nijpend. “Heel veel kennis loopt de deur uit”, waarschuwt de Nederlandse Politiebond.
Eind 2023 werd bekend dat het nog jaren duurt voordat de personeelstekorten bij de politie grotendeels zijn opgelost. Er zijn nu in totaal 48.000 operationele medewerkers, dat is circa 1800 politiemensen minder dan gewenst. In de komende drie jaar zal de situatie naar verwachting nauwelijks verbeteren (een tekort van 1500 mensen in 2027).
Trage instroom
Nine Kooiman, de voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), wordt er bijkans moedeloos van. Al jaren kloppen politieagenten bij haar aan met zorgen en frustraties over de hoge werkdruk en personeelstekorten.
Bij de recherche speelt de vergrijzing een extra grote rol, legt ze uit in het AD: “Hier werkten van oudsher al wat oudere mensen dan bij de geüniformeerde dienst in het blauw. Daarom zien we dat de uitstroom hier nu ook groot is. Die gaat echt heel snel. De recherche-afdelingen stromen gewoon snel leeg. Dat kun je natuurlijk opvangen met nieuwe mensen, maar de instroom is lang niet groot genoeg.”
Bergen werk
En dat terwijl er enorm veel werk te doen is voor de specialistische dienst: de recente reeks explosies, grote partijen cocaïne die ons land binnenkomen, drugslabs, schietpartijen en andere georganiseerde misdaad loopt de spuigaten uit. Daarnaast is er ook aandacht nodig voor ‘gewone’ inbraken en diefstallen.
Vele vacatures blijven simpelweg openstaan. “De leegloop is heel zorgelijk. Vooral ook omdat er op die manier heel veel ervaring, kennis en knowhow, die jarenlang is opgebouwd, wegloopt. Dit is gewoon een braindrain”, waarschuwt Kooiman.
Leegloop
Het tekort bij recherche kan niet zonder gevolgen blijven, vreest een Brabantse rechercheur die al meer dan dertig jaar in dienst is: “Onderzoeken kunnen niet worden opgepakt, omdat we de capaciteit niet hebben. Er zijn in mijn gebied rechercheteams die het simpelweg met de helft van hun bezetting moeten doen. Dat is vragen om problemen. Leidinggevenden zien het probleem ook wel, maar als de mensen er simpelweg niet zijn… wat moet je dan doen? Zij kunnen ook niet toveren.”
Actieplan
Kooiman luidde de noodklok al in de Tweede Kamer. Ze hoopt dat de politiek serieuze stappen gaat zetten om de instroom van nieuwe mensen te versnellen. De politieacademie zit al bomvol. Een mogelijkheid is om te kijken naar zij-instromers die niet de gehele politieopleiding doorlopen. “Er is gisteren een actieplan nodig voor de aanwas en behoud van (nieuw) politiepersoneel. En dat geldt zeker ook voor de opsporing. Dat vraagt inzet van alle partijen. Van de politieacademie, samenwerking met andere partijen, ons als vakbonden en de minister voorop”, schreef de NPB-voorzitter aan Kamerleden.