Verzwaringsdekens, ook bekend als gewichtsdekens, zijn ontworpen om zwaarder te zijn dan een standaard dekbed, met gewichten variërend van ongeveer 5 tot 10 kilo. Ze helpen tegen slaapproblemen. Ze bevatten vaak kleine, geruisloze glaskralen die gelijkmatig verdeeld zijn om een gelijkmatige druk over het lichaam te bieden. Deze dekens zijn beschikbaar in verschillende gewichten en maten, aangepast aan het lichaamsgewicht van de gebruiker, waarbij vaak wordt aanbevolen om een deken te kiezen die ongeveer 10% van het eigen lichaamsgewicht weegt.
Het idee achter verzwaringsdekens is dat de gelijkmatige druk die ze uitoefenen op het lichaam een kalmerend effect kan hebben, vergelijkbaar met een knuffel. Dit zou de aanmaak van serotonine kunnen verhogen, een neurotransmitter die gevoelens van welzijn en geluk bevordert, en kan helpen bij het verminderen of verlichten van angst. Ze worden aanbevolen voor gebruik bij een reeks aandoeningen, waaronder slapeloosheid, ADHD, autisme, sensorische integratiestoornissen, angststoornissen, stress, depressie, restless legs, posttraumatische stressstoornis en andere slaapproblemen
Hulp bij slaapproblemen
Uit Zweeds onderzoek is gebleken dat verzwaringsdekens positieve effecten kunnen hebben voor mensen die moeite hebben met in slaap vallen of doorslapen, evenals voor mensen met onrustige benen, slaapstoornissen, onrust, of die 's nachts veel bewegen. Echter, een somnoloog benadrukt dat er nog geen concreet wetenschappelijk onderzoek bestaat naar de effecten van verzwaringsdekens op slaap, hoewel er wel bewijs is dat de massa van de deken voor een kalmerend gevoel kan zorgen.
Het is belangrijk op te merken dat verzwaringsdekens niet voor iedereen geschikt zijn en dat mensen met slaapapneu voorzichtig moeten zijn vanwege de druk die de deken op de borst kan uitoefenen.
Studies hebben aangetoond dat mensen onder een verzwaringsdeken evenveel bewegen en woelen als onder een klassiek donsdeken, wat suggereert dat het gevoel van beter
slapen onder een verzwaard deken subjectief is en niet wetenschappelijk bewezen[8]. Desondanks kunnen individuele ervaringen variëren, en sommige mensen kunnen persoonlijk voordeel vinden in het gebruik van een verzwaringsdeken als onderdeel van hun slaaproutine.
Samenvattend,
hoewel het wetenschappelijk bewijs beperkt is, suggereren anekdotische verslagen en enig onderzoek dat verzwaringsdekens kunnen helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit voor sommige mensen, vooral diegenen die lijden aan bepaalde aandoeningen of slaapproblemen. Het is echter belangrijk om rekening te houden met persoonlijke voorkeuren en eventuele gezondheidsbeperkingen voordat men besluit een verzwaringsdeken te gebruiken.