Vier overmoedige jonge Britten waren van plan 400 kilometer af te leggen door het koude
IJsland om zo "de jongste, snelste en officieel de eerste mensen ooit te zijn die IJsland in de winter oversteken zonder hulpmiddelen," stelden ze zelf op sociale media. Maar het viertal kwam niet ver en zwijgt nu in alle talen over hun afgang.
'The Coldest Crossing' heette hun project. Behalve de vier
jongens van 19 en 20 jaar oud gingen er een cameraman en fotograaf mee om het avontuur vast te leggen. Vier weken later noemt een IJslands parlementslid de expeditie een 'kostelijke grap'.
Zelf zeggen de Britten echter dat hun doel is bereikt: "Jongeren inspireren om op avontuur te gaan." Ze weigeren hun mislukking te erkennen. Wat ging er mis? Om te beginnen zijn ze niet de eerste. IJslander Sveinn Fr. Sveinsson schreef online: "IJsland werd al vaak doorkruist, meestal door IJslanders maar ook door anderen. Al jaren. We verkiezen gewoon op pad te gaan, ons ding te doen en daarna zullen we er misschien over praten."
Maar de arrogante Britse jongens faalden daarnaast ook jammerlijk in hun poging. Ze waren nog maar onderweg naar hun vertrekpunt toen ze panne kregen en moesten worden opgepikt. Na 25 kilometer kwamen ze vervolgens in een zware storm terecht en moesten ze de hulpdiensten bellen. Een van de jongens gaf direct op vanwege 'een al bestaande longinfectie.'
Even later kreeg een van de drie anderen twee bevroren voeten en hadden ze opnieuw een reddingsteam nodig. De twee overgebleven avonturiers besloten ook te stoppen toen ze tijdens een volgende storm doorweekt raakten van de regen. Ze zijn nu allemaal weer veilig in Reykjavik.
Het parlementslid dat sprak van een 'kostelijke grap' vraagt zich af: "Is het wel normaal dat de hikers in deze omstandigheden de kosten van de reddingsoperaties niet moeten dragen? Of dat ze niet eens verzekerd waren?" Sveinsson vindt dat de jongens eerlijk moeten zijn. "Het is niet zo interessant voor anderen dat ze de schijn willen ophouden en de vier reddingsoperaties niet vermelden."