Vreemde vogels in de keuken

Samenleving
vrijdag, 12 november 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1

Het wildseizoen is aangebroken. Patrijzen, fazanten en wilde eenden sieren het menu van restaurants. Kennelijk vinden we het lekker, maar waarom wagen zo weinig mensen er zich er aan in de keuken?

Misschien denkt u dat het moeilijk klaar te maken is, maar dat is beslist niet zo. De sappen die vrijkomen tijdens de bereiding vormen vanzelf een heerlijke saus. Desnoods doet u er een scheutje wijn, port of calvados bij.

Of staan de vogels, die u bij de poelier in volle verenpracht ziet hangen, te dicht bij de werkelijkheid? Ach, een kip is toch ook ooit een beest geweest?

Bang dat bestorven beesten onfris ruiken misschien? Ook dat is een mythe. De geur is rijk en vlezig, maar niet onaangenaam.

Vindt u jagers wreed? Dat ligt er maar aan. Franse jagers maken samen met hun hond een wandeling door het bos en nemen een paar vogels en paddenstoelen mee voor het diner. Dat is toch heel natuurlijk?

Ziehier wat tips om het beste uit uw vogel te halen:

  • Als ze te lang gebakken worden, zijn ze droog en taai. Ze moeten medium blijven (roze van binnnen). Als het om oudere beestjes gaat, kun je ze het beste stoven.
  • Om in te schatten hoe oud de vogel is, kijkt u naar de kop en poten. Een jonge vogel heeft soepele poten en een helder verenpak. Bij vogels die kant en klaar, zonder kop en poten verkocht worden, is dat moeilijker in te schatten. Zoek een betrouwbare slager of poelier die u daarover kan informeren.
  • Het borstvlees is doorgaans sneller gaar dan de poten. Misschien is het verstandig om ze apart te bereiden.
  • Omwikkel het vlees met spek zodat het minder snel uitdroogt.
  • Wild en gevogelte laat zich goed combineren met fruit. Cranberries, appels, druiven en sinaasappels zijn hiervoor heel geschikt.

Bron(nen): Daily Telegraph