Aardig zijn voor anderen geeft niet alleen de ander een fijn gevoel, ook voor jezelf is het prettig. Je zou er bovendien langer door leven.
Daniel Kessler, directeur van het gloednieuwe Bedari Kindness institute legt uit waarom dat zo is. De sociale wetenschapper vertelt aan de BBC dat er zoiets bestaat als slechte stress, waarbij je niets kunt doen aan een lastige situatie, en goede stress, die voortkomt uit uitdagende, maar bevredigende activiteiten.
Slechte stress
Vanzelfsprekend is slechte stress niet goed voor je. "Samenleven met mensen die weinig belangstelling voor je hebben of, erger nog, ronduit onaardig zijn is slecht voor je. Het verkort je leven, letterlijk," aldus Kessler. "Omgekeerd is vriendelijk zijn voor anderen en goed behandeld worden door mensen juist goed voor je."
Een vriendelijk woord
Zelfs ogenschijnlijk triviale interacties, zoals een ober die naar je lacht in een café of een bekende die vraagt hoe het gaat, kunnen je welzijn al verbeteren, meent de wetenschapper. "Vriendelijk zijn en je best doen om iets aardigs te doen voor een ander verlagen je bloeddruk. Het helpt ook tegen depressies en angsten."
Onderzoeker aan Columbia University dr. Kelli Harding bestudeert het fenomeen al langer. Zij zegt: "Aardig zijn is goed voor het immuunsysteem en de bloeddruk. Het helpt mensen om langer en beter te leven."
Konijnen
Ze schreef er het boek The Rabbit Effect over. De titel verwijst naar een studie met konijnen uit de jaren zeventig. "Bij een deel van de onderzochte konijnen waren de resultaten veel beter dan bij de rest van de onderzoekspopulatie. De wetenschappers wilden weten hoe dat mogelijk was. Het bleek dat de konijnen die werden verzorgd door een uitzonderlijk aardige onderzoeker het veel beter deden."
Ze gaat verder: "Als wetenschapper was ik geschokt. Het leek me een urgente boodschap. Vriendelijkheid kan veel teweeg brengen en het helpt mensen te navigeren in de wereld."
Wees dus aardig voor mensen. Je doet er niet alleen de ander een plezier mee, maar ook jezelf én je gezondheid.